Прав си, Драйд, в основата на гореописаната позиция стои идеята, че за да можеш да дадеш на другите, първо ти самият трябва да си добре.
Моралните ценности, както и всичко останало, което си описал,са различни за всеки и в днешния век това си личи все по-ясно.
Поставяйки в основата на отношенията си комуникацията, повечето от горните обвинения се изпразват от смисъл - за да кажеш на партньора си, че искаш отворена връзка, се иска кураж, признак е и на отговорност и на доверие... А и самата думичка "изневяра" се изпразва от смисъл. Това го подчертавам.
Друг е въпросът, че повечето хора не го правят и водят двоен живот. В моите очи не си струва; след като те го правят явно им е добре.
Ангелче, питаш ме за любовта. За мен тя не се изчерпва с физическият аспект, физическата отдаденост.
Можеш ли да обичаш достатъчно някого, за да го оставиш да прави всичко, което ще го направи щастлив, дори това да значи, че ще преспи с друг?
А какво ще кажеш за триадите? Или пък, сега ми хрумва, нимфоманията?
След като се чувстваш добре с твоите етикетчета, това е прекрасно, продължавай да си ги ползваш! Мен ме натоварваха, за това и ги оставих настрани.
Свободата значи именно отговорност. Пълната свобода на един, когато се срещне с пълната свобода на друг, трябва да стане така, че двете да съществуват заедно, така че на всички да им е добре. Тук е мястото на комуникацията. Тя, отново повтарям, в каквито и да било отношения, трябва да бъде на изключително високо ниво. Та, свободата е и отговорността да я притежаваш, начинът по който ще я използваш.
Ще засегна въпроса за "природата" и това, което е "естествено", който беше повдигнат малко по-нагоре. На сърце ми е.
Колкото култури по света са проповядвали моногамията, толкова са били и полигамни. Да, в повечето случаи става въпрос за мъжка полигамия, ала и женската е често срещана. Мога дълго време да изреждам различни видове връзки - например в една част на Китай, има матрилинейно общество, в което завинаги живееш в къщата на майка си. Това е къщата на баба ти, в която живеят и всички братя и сестри на майка ти и баба ти. В това общество мъжете от селото могат да посещават момичетата, които са си харесали - дали за да си говорят или за да правят каквото и да било друго. Повечето жени имат някой предпочитан, ала почти никога не са само негови - и това е по техен собствен избор.
Така че какво идва от природата и какво от културата е един твърде спорен въпрос; не може да бъде посочено ясно разграничение между двете. По същия начин можем да питаме от къде идва сексуалната ориентация - от пола (биологично, природа) или от възпитанието и влиянията, получени при съзряването (социум). Реално ако се замислим малко става ясно, че е и от двете по малко.
ПП: Хайде да не съдим гледните точки на другите; никой от нас не може да каже на другия дали е крив или прав. Всеки има собствено виждане за света, което е също толкова валидно, колкото и на всички останали. Нека дискутираме идеите без да ги характеризираме качествено.
Последно редактирано от Верена : 10-22-2015 на 00:05