- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как сме в кухнята? :дд
Вчера реших и аз да се направя на майстор и издирих една рецепта за ябълков пай.
Трябваше да изглежда така:
Но след голяма борба в кухнята стана :
Ябълков кекс.. но въпреки всичко се изяде за секунди
Днес мисля да пробвам една леко трудна торта, но доста вкусна. Виенска шоколадова торта :
Честно казано не я препоръчвам на хора, които не са големи любители на шоколада, защото от едно парче умираш от сладко![]()
шоколад – тъмен 500 гр.
масло – 200 гр.
захар – пудра 120 гр.
брашно – 2 с. л.
яйца – 4 бр.
шоколад – бял 150 гр.
сметана – 400 мл.
ром - 2 с. л. (по желание, но става изключително вкусно и ароматно с него)
Блатът се приготвя, като 150гр. тъмен шоколад се разтопява на водна баня.(след това го остави за малко да се поохлади, но не го слагай в хладилника). Маслото се разбива със 100гр. от захарта,прибавят се жълтъците един по един,поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол.Сместа се излива в намаслена кръгла форма (гледай да не е много голяма - моята е с диаметър около 25-30см.) и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180 градуса. Центърът може да излгежда леко кремообразен. Изважда се от формата и се охлажда.
Тва е за блатът.. попринцип може и да си го купиш готов, но аз лично предпочитам да си го правя сама. Става по-бавно, но много по-вкусно, а и е по-голям от готовите.. сама си реши.Ако са купешки сложи 2.
Сметаната за пълнежа се загрява, прибавя се 200гр. тъмен шоколад, когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се (стайна темп.) и се слага в хладилника за най-малко 2 часа.След това се разбива с микрес на пухкав крем и се прибавя рома. (ако искаш може да започнеш с правенето на пълнежа, а след това блатът, защото иначе 2 часа ще се чудиш какво да правиш)
Блатът се разрязва на 2 равни кръгчета (да не го срежеш през средата) и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем е за украсата.
Тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.
За да се приготви украсата на тортата се използват шоколади оцветени различно. Примерно черен и бял или там къвто си изебреш (има шоколади с ягода и т.н.)
Другото е от теб.. избираш дали да ги разтопиш и да украсиш с шприц или да нарендосваш половината или пък някаква друга техника. Аз лично нареждам и пурички - тези шоколадовите на пападопулос, но честно казано украсата сама си решаваш как и с какво да я напрвиш.
Последно редактирано от mirorforse : 11-25-2012 на 10:43
Аз го правя така:
Нуждаеш се от:
4 яйца
1 чаена чаша захар
2 чаени чаши настъргани ябълки
2/3 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
½ кафeна лъжичка хлебна сода
Ябълките можеш да настържеш, но така се губи сока им. Иначе, можеш и да ги нарежеш на кубчета. Обели ги задължително преди това. Всичко се разбърква в една купа и накрая се сипва в тава. Печеш а като го извадиш можеш да поръсиш пудра захар отгоре.![]()
DisappointedDreamer ти я написа и моята е горе/долу същатаСамо киселото мляко не го видях, но.. мисля, че може и без него.
2 яйца
1 ч.ч. захар
около 1 кг обелени и настъргани ябълки
около 500 гр. кисело мляко (става по-нежно и пухкаво тестото)
около 300 гр. брашно
3,4 супени лъжици олио
1 бакплувер
1 ванилия
2 щипки канела (за аромат)
ии 1,2 щипки сода .. сравнително същото е, както вече казахПопринцип сама си преценяваш на око, но това са съставките
![]()
Разбиваш яйцата със захарта,бакплувера и ванилията,прибавяш киселото мляко и след това брашното, докато не стане горе/долу гъста смес ( гледай да не е прекалено гъстa). Настъргваш ябълките,прибавяш канелата в тях(по желание е ) и прибавяш всичко в сместа. Разбъркваш,сипваш в една тавичка или форма за кекс и пъхаш в печката. Като стане готово от горе поръсваш с разтопен на пара шоколад илии пудра захар (или и 2те ). Айде Бон Апети!
![]()