- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как сме в кухнята? :дд
Уф, снощи мама направи чийзкейк, обаче нещо... не й се получи. Вкусът на натрошените бисквити отдолу е като на тарталета и ми се струва, че трябват някакви съвсем безвкусни бисквити, а на вътрешността от маскарпонето не й трябва буквално никаква захар... споделете някоя изпитана рецепта, че много обичам, а този е... :Д
Everything changes, but beauty remains ...
Печен или суров чийзкейк? Аз и от двата съм правила.
За суровия естествено натрошени бисквити с масло, които се разтилят на дъното на тавата/формата за торта ПЛЪТНО.
Отделно за крема смесвам две/три обикновени пакетчена крема сирене с малка сметана(от тия на данон) + пудра захар, докато го докараш на "идеалния вкус" (т.е. опитваш). Това се изспива върху бисквитения блат и отгоре го заливаш с някакво сладко или пресни плодове. По принцип идеята е да се направи с филаделфия, но на мен и обикновеното крема сирене ми върши работа. Държиш го в хладилника няколко часа.
Чийз кейк с печене:
Блата по същия начин.
За крема:
Около 2/3 пак. крема сирене
около 100 г пудра захар
2 яйца
малка заквасена сметана
1п. ванилия
Крем сирената се разбиват със захарта.Прибавят се яйцата, ванилията и сметаната, разбърква се.
Получената смес се изсипва върху бисквитения блат. Пече се на около 180 градуса до златисто. Оставаш да изстине и украсяваш със сладко, плодове...
Ако искаш да направиш лимонов чийзкейк слагаш в самия крем сок от лимон и лимонова кора. Или въобще можеш да си играеш с крема, като му добавиш куп неща![]()
Ох, чак сега виждам.
Правя тестото в хлебопекарна и ми се получава перфектно :ДДД
300 мл вода
1 непълна мерителна лъжица сол - това са 2 с.л.
1 равна мерителна лъжица захар - това са 3 с.л.
3 мерителни лъжици зехтин
550 гр брашно - винаги имаме смеска вкъщи, която съдържа малко бяло, малко царевично и много пълнозърнесто, евентуално и овесени ядки
1/6 от кубчето прясна мая
Тестото го вадя след час и половина, то програмата е такава.