- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как сме в кухнята? :дд
Тва е щото, глупавите хора имаме много време да експериментираме, докато умните ходят на училище/университет. Иначе противно на това което ме учеха в средното, вече когато правя нещо го правя предимно на око, освен ако не е някоя рецепта за първи път. Не знам колко голямо пакетче бъдеми, от тези които са като пакетче за семки или малко по-малки. Вероятно са към 80-100 гр. Оригиналната рецепта е с бъдеми, но по лесно се приготвя в лешници.
Няма смисъл да се карате за глупости, човек се учи докато е жив. На мен любимото ми беше да пресека нещо например, особено когато разбивах хайвер![]()
![]()
![]()
Така, ето една универсална рецепта за палачинки, която се използва масово:
Брашно - на око към 200 гр вероятно
Яйца - 3бр
Мляко - на око
Слагате брашното в купа, чуквате яйцата и сипвате мляко, разбивате с миксер докато не се получи хомогенна смес, доливате мляко докато сместа не стане с гъстотата на боза. Тая рецепта е напълно възможно да се изпълни и с газирана вода, вместо с мляко, може да се направи и с газирана вода и мляко, каквото имате общо взето. Може да се добави и ванилия, но ако го направите, ще трябва да ги ядете само като сладки и ще се лишите от удоволствието да направите някоя солена палачинка
Ето и една импровизация за солени палачинки набързо.
Продукти:
Гъби ( мариновани за предпочитане )
шунка/бекон
кис. крастевички
сирене
В тефлонов тиган запържвате шунката или бекона нарязана на лентички, след което прибавяте и гъбите, нарязани на ситно. Прибавят се киселите крастевички. Накрая се добавя и сиренето, което се натрошава и се изчаква да омекне в тигана, подправя се с малко вегета, а за тези обичащи по-пикантни неща може да се добави и чили сос (за мен придава хубав аромат) Хубавото на тая рецепта е че е напълно произволна и може да се сложат и други продукти в плюнката, като например лук. Като цялото нещо така хубаво се е задушило, палачинките се пълнят краищата им се подгъват за да не изпада плънката и се навиват на руло. Слагат се в тавичка и се настъргва кашкавал върху тях. Пече се докато кашкавала не се зачерви.
И хайде после наистина ще напиша за пилешкото вретено.
Към това се прибавя вода малко. Не съм сигурна защо... или по-еластични (:д) ставаха, или нещо друго беше, ама е добре да има 100-150 мл вода...
Фък, гарнитурата каква е и как си я направила?
БЛЪДИ, сериозно започваш да ме дразниш.
1. Дрейд се обоснова!
2. КЪДЕ, покажи ми КЪДЕ съм написала, че се слага САМО вода. Казах, че след добавянето на млякото, ако консистенцията е прекалено гъста, не е добре да се добавя още много мляко, защото става тежко. С някви 40-50 мл от водата на картофите става по-...въздушно.
Вода може да добавиш, за да спестиш млякото, горе долу както заместител е газираната вода, но тя прави тестото по поресто и пухкаво. С чешмяна вода има риск да станат по-жилави. При палачинките е много важно печенето. Иначе като краен вариант не е невъзможно и слагането на вода, но вероятно няма да е повече от 100мл, другото трябва да е мляко, че да са максимално вкусни.
ами аз не правих гарнитурата отделно смисъл така си е рецептата:
малко олио 1-2 сп.л. ( да намажеш тавичката,където ще се пече), 200мл. доматено пюре ( използвах доматен сок и стана малко течно,но като че ли така е по добре), 1 глава кромид лук , 1 тарелка карначета ( моите не бяха в тарелка ами навих по 3 на охлювче - така както е на снимката и направих 6 такива ) , 1 бурканче ( 200-240г. ) стерилизирани гъби , 5-6 печени червени чушки ( такива после дето се слагат в бурканче), 1 малка консерва царевица , маслини 10-15 бр. обезкостени,сол на вкус и вече преди да извадиш от фурната на всяко охлювче чукаш по едно яйце и вадиш след 5-6 мин.
имахме гости като го правих и всички много им хареса