Трябва ти босилек, зехтин, бадеми и блендер. Пропорциите са доста на око...
Слагаш бадемите във вряща вода за 1-2-3 минути колкото да им се пообели люспичката. Изливаш водата, заливаш със студена и захващаш да белиш. С едно движение се обелват.
Слагаш ги в блендера и натискаш за няколко секунди. Разтръскваш и пак за няколко секунди. Пак разтръскваш и за няколко секунди. Целта на това упражнение е всички бадеми да са смлени еднакво наравно, защото по принцип тия, които са най-близко до ножчето, стават направо на прах, а по стените остават половинки. Добавяш босилека и продължаваш, докато се наситни и той. Накрая преценяш колко зехтин ти трябва и воалааа!
Разбира се, оригиналното песто се прави с кедрови ядки, но някак... бадемите са 19 лв/кг, а кедровите ядки - 50-50 лв/кг. Не е хава :д Вкусът е едно към едно същият.