По празниците направихме с приятелката втори опит за пипала от октопод на грил. Този път беше успешно и си облизахме пръстите. Разликата е, че първия път го размразихме и веднага варихме направо към 40-50мин. Техниката е друга. Слага се още дълбоко замразен във вече кипяща вода и след като омекне от леда се държи 2мин. После се вади и се топва в ледена вода за още 2 мин. Тези води се сменят и тази поцедура за по 2мин. в кипяща и ледена вода се прави още 2 пъти. Накрая вече се вари 40мин. и накрая пак се охлажда в ледена вода. После 24h в марината, като задължителна съставка в марината са 2-3 коркови тапи заради ензим в тях, който омекотява октопода. За край мяташ на грила и печеш до златист загар. Може и на грил тиган с капак, защото доста пръска. Става точно като в гръцките ресторанти. Сипваш си Узо и си цар.
PS: Ако има интерес ще дам линк за точната рецепта. Пакет замразени пипала към 1-1.5кг излизат 18-20лв.