- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как сме в кухнята? :дд
Вчера направих баси яките лесковашки плескавици![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
днес правих палачинки с пълнозърнесто брашно, кафява захар, настъргани орехи и лимонови кори
хапвахме ги с домашно сладко от ягодки и малинки, от къпинки и от вишни
утре леля ми има рожден ден и ще и правя някаква тарта
ако някой има идеи, може да сподели с:
Последно редактирано от galaxy29 : 05-14-2014 на 16:48
Пав, искам да видя каква торта си направила ;д
Иначе аз правих последно от тия пандишпановите пръчици (ей таковоз нещо е http://bgidea.net/wp-content/uploads...1-1024x576.jpg) с шоколадов крем. Епа, изненадах се колко вкусно стана,пък и бързо ;д
А тея изрезки са бахти евтинията, 700гр за 1.70 някъде, като се използва за около 3-4 торти примерно. Има и бели.
![]()
![]()
Весииии
![]()
![]()
![]()
Една Любов, Една Борба, Един Отбор
аз тарта щях да правя, но се отказах, защото не бях в настроение ;/
но и подарихме готини нещица, не ме убивайте
утре ще правя онзи якия пастетчу
Да се похваля, че днес такава пица завъртях, че един час никой не е ставал от масата, всеки си взимаше по още едно парче и още едно... и още едно, а после по още едно.![]()
Блатът беше три пъти по-тънък от това, което бях нахвърляла отгоре. Имаше от всичко по много!!! Само гъби липсваха, но скоро мисля пак да правя такава пица... Спокойно могат да се изхранят 5-6 гладни човека с нея. Ако имах по-голяма печка, по-голяма пица щях да направя. Поне за десетима...
мммммм, точно такава пица най-обичам
аз никога не съм правила, само съм помагала ;/
майка ми казва, че майстор е тоз, който прави от нищо нещо (не само за храната)
и я подкрепям, магия си е, когато някой спретне нещо изящно от нищото
обаче според мен това не значи, че все тъй трябва
още ми се яде пица, даже ще разгледам снимки, че да се подразня ;/
може да направя тези дни или да помоля майка ми :д
а пък толкова неща вече ми се насъбраха за готвене :д
понеже нямам списък, ще си ги запиша тук и без туй обичам темичката
който се познае, да си знае, че съм благодарна с:
баунтита http://yoli-www.blogspot.com/2009/04/blog-post.html
пълнозърнеста пица
пастет http://empirina.blogspot.com/2014/05...l#.U3au4yMaySO
фъстъчено масло http://www.supichka.com/2014/04/kak-...eno-maslo.html
пълнозърнести фусилки
жито с кафявя захар
пълнозърнеста тарта - нещо събрано оттук http://sunshineskitchen.com/mascarpone-fig-tart/ и тук http://www.24kitchen.bg/recipe/limonov-tart
риба с гъби, картофки и сос, както в nordsee
червен или някакъв друг цветен боб
този чудесен ориз http://empirina.blogspot.de/2014/04/...l#.U3a0Xd0aySN
нещо фламбирано
някакви кюфтенца
хлебчета - ще ми се с лимец, но още не съм попаднала на такова брашно и не зная по колко върви
коприва
ще добавям, ако се сетя нещу
http://www.dailyhiit.com/hiit-blog/h...otein-muffins/
Искам това, ама чакам някой да ми даде протеин, щото не ми се купува 3 кила кофа за 50 евро![]()
Maлиииййй като си изпържа една мазна пържола.
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Правите ли си домашен чипс? Как и с какво го овкусявате? Eдна приятелка ми беше казала, че си прави в микровълнувата, което нещо не си обяснявам как се случва..![]()
Глупости, режеш картофа на колкото тънко можеш, ако ти е готино може да не го белиш, ма го измий, аз си правя с червен пипер, черен пипер и сол. Някой път, кога трябва да се пие, го ръся със сух чесън. Става идеално.Може и със шарена сол. Ич се не занимавай с микровълнови. Пържиш на тиган. Най - хубаво става. Може и фритюрник, ма аз си предпочитам тигана.
Последно редактирано от prosto_chovek : 05-17-2014 на 13:22
^
И аз не знам как се прави във микровълнова. Но пък съм си правил чипс.
Ако имаш ренде което може да реже картофи до максимална тънкост или ако ти се играе да режеш картофи ( със дебелината на чипс). След това пържиш нарязаните картофи, както си се пържат картофи, във фритюрник или на тиган където ще ти е най удобно, но не забравяй че изпържваш тънко нарязан картоф т.е. ще се изпържи по бързо, така че наблюдавай, че да не ядеш изгорял чипс
Aз лично само със сол си го овкусявам, защото така ми е достатъчно вкусно и приятно за хрускане![]()
Последно редактирано от SHPAIdURmeN : 05-17-2014 на 13:25
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Ок ще пробвам благодаря ви.![]()
Иначе пробвай някой път, ако имаш време, цяла вечер да преседят в бира. Ма вземи най - евтината. Ще се изненадашMa после врътката е да ги сушиш поне час преди да пържиш.
Последно редактирано от prosto_chovek : 05-17-2014 на 13:31
^
Май ще го пробвам, нали няма да стане нещо гадно ?![]()
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Ако не ги изсушиш, ще станат лигави. Ма ако ги изсушиш, имам предвид, слагаш на една домакинска хартия чипсчетата и чакаш половин час, после, ако ти е кеф, ги оваляш в брашно, ако не, не ги, пържиш, но преди да ги сложиш, да не са мокри отвънка, ще стане хубаво мезе за бира. Аз обикновено така ги правя, ма я съм си мераклия, повечето хора немат нерви да се занимават![]()
^
Споко, аз обичам да готвя
Та, правилно ли съм разбрал ?
Беля си картофките нарязвам си ги като чипс, и ги оставям във паницата за 30 мин после ги оставям потопени във "больонче" от евтина бира потопени за цяла вечер, след това ги изпържвам ?
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Между другото, алкохолната марината е голямо нещо. Обикновено е идеална за месо, ма понякога и за зеленчуци, както казах одеве. Аз като пиша, пиша само от личен опит. Та ето няколко идеи:
Свински пържоли с риган и бахар - Взиамате свинско. Може и пържоли. Ма кво ви душа иска. Режете една глава лук, слагате месото, заливате с водна чаша ракия, слагате начукани 3 4 зърна бахар и черен пипер. Печете на скара или на фурна без фолио, яде се със салата.
Свинско с бира - чук е, ако се наръси с типичната за пилето подправка куркума и червен пипер. Яко черен пипер и пресен чесън на филийки. Малко доматен сок. Перфектно е за бира и вино.
Имам още доста, ма сега не ми се пише.![]()
Там е работата, че евтината бира е по - миризлива и ще ти остави мириса на бира в мезето. Иначе белиш, ако искаш, щото и с кожа е хубаво, топиш ги веднага в бира + черен пипер+чесън, ако обичаш + малко бахар, ма натрошен, че са на едни зърна... като престои цяла вечер в хладилника! го вадиш, вадиш поотделно чипсчетата и ги редиш на 4 5 листа донакинска хартия за час и половина. После, ако си мераклия, овалваш в брашно и пържиш, ако искаш, направо пържиш. Препоръчвам Балканско, Астика, Бритос или Шуменско, че то на мен принципно ми смърди. Не пробвай с каменица или загорка, ще се изпарят.
^
Ясно, мерси. Определено идната седмица ще го пробвам![]()
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Аз лично обичам с пресен чесън да ги пържа, между другото, къде е прекиснал в маринатата, ма това е въпрос на вкус. И после ги ръся с пресен копър.
Иначе, ако искате рецепта, те една:
Лесковашки плескавици (от майстор, не от сайт):
кило кайма, най - добре 60 на 40, ма повече да е свинското;
2 3 люти чушки за любителите;
чесън половин глава скълцана или наситнена с ония скълцвачки;
половин глава стар лук, ма нарязан на много ситно, ако може да е на паста направо;
черен пипер, колко ви душа дава;
сол, пак така;
малко магданоз;
Става убийствено, Плескавицата се прави колко си е голема чинията.