- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Как сме в кухнята? :дд
В тая тема винаги има по някоя простотия, която искрено ме разсмива.
Инке, яйцата не се готвят само по познатите на теб начини, че да е "кой колкото може".
Да не говорим, че на готвач, който готви на професионално ниво /поне за мен/, му се вижда трудно да направи яйца по панагюрски. Всичко си има чалъм, особено пък в готвенето.
Да бе, сигурна съм, че в тийнейджърски форум се правят кулинарни шедьоври с яйца.
иначе всичко е "кой колкото си може". Не ми се получава пустият lemon curd и това е.
много ми се ядат ей такива прасковки http://www.zajenata.bg/прасковки-от-...cepta3074.html ;///
искаш ли да ми направиш, че кака ти е настинала ;/
както знаеш не влизат само тийнове, просто името му е зле сложено ;/ пък и тийн да си, пак не пречи..
а и дори обикновените яйца са си готвене и като цяло обикновените ястия, тва че за теб и другите неприятници като теб, готвене е само нещо завъртяно тип шесторна плитка, не значи, че обикновените нещица не са ;д
Между обикновено ястие "яйца на тиган" и обикновено ястие тип мусака, пиле с ориз има известна разлика.
ся очаквам да чуя, че филийките с кайма са готвене. за някой, дето ръцете са му в задника, дето вика баба ми, сигурно.
абе, що не дойде кака ви Деси да ви обясни някои работи, нея я разбирате по-лесно някак.
филийките с кайма са си готвене, може да сложиш кисела краставичка, кашкавал, черен пипер, сол, кимьон, после домат да си нарежеш. Тука имаш рязане на дъска с нож и прецизиране на количествата, значи е готвене. А то готвенето е лесно като цяло, хамалска работа .. само тр да режеш и белиш и да си гледаш рецептата и да не загори както си гледаш и филийките.
Ама варените картофи не са готвене.
Забравих че и яйце слагаш и бъркаш, типично движение за готвенето.
Последно редактирано от LoadRunner : 03-17-2015 на 20:17
Тъкмо го "сготвих". Лелеее, облизахме си пръстите! Нарязах пилето на по-големи парчета... не е на жулиени, на по-едричко така (абе, както са в KFC) , намазах го с горчица, потопих в яйце и овалях в смес от овесени ядки и филирани бадеми (която предварително минах на блендера, за да стане по-ситна, но може да се избегне, ако се използват фини овесени ядки). Сложих да се пече и след около 5 минути полях мъничко със зехтин. Аз пекох на аерогрил (?), който няма отделни функции, ако сте с фурна, последните 5 минутки включете на грил и на по-висока температура. Разкошно стана, хрупкавко и запеченко, даже от сол нямаше нужда, "рецептата" се пише при любимите, ще се прави често!
Утре ще прикача и снимка![]()
Моята съквартирантка ми се "заканваше" как щяла да ме научи да си готвя, защото тя от години у тях само на готвено е свикнала. Буташе само омлети, палачинки (преди да мине на безвъглехидратна диета с банани и грозде..) и ориз със спанак. Научи ме на безценни неща, отде да знам аз, че се слагало 3:1 вода на ориза, брей. Ама всичко тънкости си има.
--------------
тя: купих си някакъв нов вид ориз
аз: аа браво, какъв?
тя: ами, един такъв по- бял и дълъг
аз: отпред "басмати" ли пише
тя: нз, ама не въм го виждала в България, много е як
аз: (вече отдавна установила, че е по- проста от цъфнал селски чепик) аа, честит да ти е, тук има много неща, които в Бг ги няма, аз пък си намерих овесени ядки от кашу
тя: аа, аз, нали знаеш, че не обичам кашу
Последно редактирано от therichbitch : 03-17-2015 на 23:33
Вие пък какви сте зли. Аз един ориз на новата печка два часа го пекох и в един момент се усетих, че печката съм я сложила на 100 градуса.
Купих си киноа най-накрая аз. Тези дни трябва да сготвя нещо с нея. Ще се радвам, ако предложите рецепта.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Йееей, веднага!
Начи, първото е салатка от Хепи - http://www.happy.bg/bg/menu/bar_grill.html?cat=17 Виж "Спанак с Киноа". Дресингът йм е от соев сос, горчица, балсамико и зехтин.
Другата ми салатка, която за разлика от тази, става по-бързо и не е такава плесканица.
Киноата я слагаш в купа, овкусяваш само нея с кашичка от голямо количество пикантен червен пипер, чили флейкс и зехтин; добавяш ситно нарязани домати + боб и царевица от консерва. Това е.
И в двата случая киноата я изстудяваш първо.
Наскоро опитах и в комбинация с гъби с чесън на тиган, но наистина става само за гарнитура, не за основно. И сякаш все пак ми допада повече с ориз (конкретно това).
Иииии суши с киноа, естествено!
Накара ме сега да се разровя и да видя какво ново ми се иска да пробвам с киноа (Боже, заклевам се, пробвам поне по 2-3 нови неща всяка седмица.)
Хм, сега, като гледам, най-вероятно ще пробвам quinoa breakfast bowl с йогурт, някакъв плод (най-лесно е да взема замразени горски плодове или само малинки), филирани бадеми (че имам под ръка) и някакви други ядки.
Има изобилие от рецепти, ама някак не ми се нрави идеята да я пека. В салатки е супер, слагаш едно яйце също за малко вкус и още протеинче.
Като стана дума за яйца, примерно на мен омлетът изобщо не ми се получава, много ми е пипкав![]()
cuz I swear, I don't care ... ;]]
Прегаряш ли го или не успяваш да го обърнеш?
Един от най-големите уроци, които научих, е, че силният котлон не помага на нещата да се сготвят по-бързо. :д
Преди оставях яйцата (докато се варят) буквално да подскачат, чупеха им се черупките, излизаше белтъкът, трагедия някаква. Месо съм прегаряла милиони пъти.
Та, идеята ми е - всичко става на умерен котлон. Тъкмо си изпекох филийки на сух тиган, след което месо на грил тигана. И двете на среден котлон, станаха страхотни![]()
Аз обичам да готвя, обичам и да експериментирам. Най-често правя пица, закуски (обикновено тесто и вътре плънка по избор), палачинки (тях малко по-рядко, но ми се получават доста добре). Все още се уча и често гледам от интернет дори за неща, които вече знам. В десертите съм в двете крайности - или стават страхотни, или не стават за ядене.
Правя и мъфини. Ако не сте сигурни дали текстурата на тестото за мъфини е добра, тя трябва да не се разтича свободно, а да е по скоро лепкава.
Относно палачинките - ако нямате мляко може да заместите с газирано безалкохолно. Аз съм пробвала с лимонада или кока-кола. Също се получават хубави, но с мляко са по-сладки (поне според мен).
Нямам много опит, но това е малкото, което мога да споделя.