Аз ориз ям предимно със зеленчуци, много рядко с месо, и то само с една определена "манджа".
Нарязвам лук на много тънки полумесеци и го пускам в загрята мазнина в WOK, ще стане и на обикновен тиган сигурно. Чакам го да се карамелизира, помагам му с 1/2 ч.л. захар. Когато поомекне и стане кафевичък на места, добавям нарязани на лентички чушки, може и морков. Сипвам им някаква водичка, да се позадушат и омекнат, ама аз си ги обичам хрупкави като цяло, та не ги чакам много. Когато се изпари водата, добавям домат, нарязан на ситно, и доматена пастичка от тубичка. Задължително добавям соев сос, пикантен азиатски сос, оризов оцет. Може и малко настърган джинджифил. Разбърквам няколко пъти и е готово Можеш да си го поръсиш със запечен на сух тиган сусам
Можеш да си добавиш и други зеленчуци - гъби ще отиват много.
Киноата си я правя на салата със спанак, печени чушки, домати, яйце и сирене. Има и много популярна рецепта в Пинтерест за киноа с гъби и чесън, но нещо не ме грабна впечатляващо много.