- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Emotion vs Reason
Да споря с някакви хора като FuckedUp е изключително безсмислено, но не мога да се стърпя да не си кажа и аз мнението. Въпреки че е ясно, че няма с него да се приключи, а напротив, ще има още верижна реакция, още ирония и опровержения, оттам и други няма да се стърпят да поспорят И както винаги няма да се роди никаква истина : D
На valdesbg мнението също не е вЕрно и грам, защото интуицията често не е предшествана от никакъв опит и т.н.
И аз това си го приемам като аксиома - никой човек без интуиция не може да разбере какво е чувството да имаш интуиция. Човек без интуиция дори не знае какво точно е интуицията. Малко се получава все едно жена да знае какво е да има пенис. Няма как да го знае, защото няма пенис. Малко по-различното в този странен пример е, че тя поне знае какво представлява пениса, но няма идея какво е усещането да го имаш. Е, вие дори не знаете какво представлява интуицията, защото това е просто нещо необяснимо, но пък ще опитам:
Интуиция. Просто понякога знаеш, че обикновеното излизане ще свърши зле. Че денят е хубав и като всички останали, но усещаш във въздуха, ако щеш, развоя на събитията. Усещаш, че нещо не е наред днес и то не е свързано с климатичните условия или че някой от компанията се държи странно. В последствие нещо странно наистина става. И това не е случайност ако често интуицията ни се обажда и се е оказвала вярна. На това му се вика емпирично наблюдение. Един път да помислиш, че е случайно, втори път, трети... Е, не е винаги случайно.
Често хората с интуиция не й се доверяват, предпочитат да отхвърлят интуитивното си предположение, разумът им казва: "Не, няма как". Просто е нелогично да получиш факс от не знам си къде, затова човек го отрича. Дори ние, хората с интуиция, рационализираме нещата.
За мен интуицията е просто свръхсетивност, предугаждане на нещата, усещане. Човек с интуиция няма как да ти обясни какво е интуицията - той ще ти каже: "Просто така ги усещам нещата".
Отделно по Дискавъри бях гледала научно обяснение за интуицията.. Вярно, че не е понятие, което може да се измери, следователно предаването беше по-скоро теоретично хипотетично, но ми се стори достоверно - възможността да се прекосят времевите граници и пространството и мисълта???* да стигне доста по-напред във времето, отколкото се намира в момента и това изпраща някакъв сигнал до мозъка. Не е свръхестествено, научно е. Айнщайн е разработил подобни теории за изкривяване на времето и пространството.
Отделно не виждам смисъл човек да иска всичко да си обяснява. Има изключително много феномени, които дори са свръхестествени и т.н. и здравомислещите хора издишат от аргументи, за да се опитат да оборят някое чудо. (и в момента се изприщихте от тая дума, знам). Но това е съвсем различна тема.
*а то не е точно мисъл.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride