Покриеш ли си С1, ще можеш да си учиш всичко на немски. Не ти трябва да ти преподават на чужд език, за да научиш специфичната терминология, тва нещо и сама можеш да го направиш. Дори университета може да те забави в това отношение, лично мое мнение. В горните нива усвояването на език става безкрайно самостоятелна дейност. Най-много да си барнеш малко произношението от словесната употреба, но на фона на другите съображения, които човек си прави при избиране на специалност, това е последен приоритет.
С две думи, съветът ми е да зарежеш глупостите с езика и си търси къде най-добре преподават самата специалност, без значение на български, немски или английски ще ти е.
Като влязох в университета бях с ниво С1 на английски (може и по-високо да е било, ма последно такъв сертификат покрих). Съответно ми се струпа един набор от предмети, на които българските книжки ми допадаха повече като изложение, на други - английските учебници. За мен беше и си остава все тая дали ще чета и говоря за висша математика и информатика на английски или на български. Още на първата книга се адаптирах към терминологията. Нито съм гений, нито съм специален с нещо, мисля че за всеки е постижимо. Колегите ми масово знаят добре английски и споделят практиката ми.
Колкото до дипломи, тва че си го учила на чужд език не е почти никакво предимство. Има много по-важни неща - реномето на университета (и специалността), трудовия ти стаж, т.н. Например computer science в MIT с някакъв сертификат по немски ще си остане по-добро от КСТ с немски, дори и длъжността да изисква изричното владеене на езика. Плюс това образованието е важно, но трудовият стаж е в пъти по-влиятелен. Избери си това, което те влече; прецени си къде можеш да си позволиш да влезеш; виж къде най-добре се преподава и отивай там. После винаги можеш да си изкараш магистратура в чужбина. И тия две дипломи, за които ще се бъхташ, няма да ти дадат повече от 1, плюс опит в голяма компания. Ако държиш обаче на диплома от Германия, планувай магистратура по-добре.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Thanks, точно такъв разбор ми трябваше - поглед от повече страни на човек с опит. Признавам си съвсем честно, че отчитам правотата ти след прочетеното за това, че негативите са повече от евентуалните плюсове.А и споделих по-горе, че това за езика са размисли само. Засега си оставам на началния си вариант. А за него няма какво особено да мисля като избор на уни - в София специалността я има само на 2 места. А за магистратура и Германия - време има. Благодаря ти още веднъж, беше ми много полезен!