абе, встрани от редовните "дискусии", ще напиша нещо толкова ясно на всички, ей така, за да го има:
човек (истински) го боли от отношението на някого, на когото (истински) държи.
това е отправната точка, оттам насетне - кой каква нужда от близост има, колко е независим, топъл/студен, грижовен, какви взаимоотношения изгражда, етц.

ВНИМАНИЕ - ЗОДИИ:Д
//знам, че не обичате, като говоря за зодии, но ето сега малък пример:
близнаците (авторът) са въздушен знак. те се изразяват/изграждат в общуването си с другите. мащабно общуване, в сравнение с други знаци/стихии. безразборно, в известен смисъл. от моя гледна точка близнаците се пилеят (сили, енергия, внимание, мисъл, работа) за тоя, дето духа. посвещават времето и себе си на хора, които не го заслужават (тип еднодневки, познати, както искате го наречете). може да са си нарекли за себе си кой точно им е важен и на кого просто могат да бъдат от помощ/полезни, но това си е нещо в главата им. аз близнак, който да умее ясно да изрази привързаност/обич/приятелство/етц. не познавам. това дефинира, ограничава, носи отговорност. същевременно с това, близнакът е динамичен, така че не му е проблем да среща хора хора хора, с които да си допадат, но дълбочината изисква време, а близнакът е променлив и, освен ако от другата страна няма някой ... стоик/ентусиаст, не смятам, че дълбочина ще се постигне изобщо някога.

ракът(Някойтам) е точно обратното - пасивен, муден, търси някого (дъ уан!), комуто да се посвети доживот. и, ако близнакът няма никаква представа за това, което търси/иска, от което смята, че се нуждае, че ще го удовлетвори, то ракът си го изрисувал отдавна в главата и му остава само да сравнява с наличното в действителността (което сами се сещате точно докъде води; ) и да чака да се (по)събуди... евентуално.
------------------------------------------------------------------------------
за останалите няма да говоря, не виждам смисъл, честно казано.
но винаги ми е много странно, как будно скачате да оспорвате чуждите нагласи и виждания за света и себе си. просто... това свидетелства нетърпимост. изисква се страхотно самочувствие (и др.), за да седнеш да обясняваш на някого как да/се мисли, как да/се живее.

като искате да говорите за приятелство, дефинирайте "приятел". пробвали сме, не се случва. но ето ви една картинка, ако не сте с белите фигури, сте с черните, а друг(ият) е с белите. ако сте седнали отляво, то друг(ият) е отдясно. и т.н. уморена съм, надявам се посоката да стана ясна. щом ти си от едната страна и се чувстваш наранен/предаден/необичан/недооценен/сам, то онези хора, които са събудили това усещане у теб, също съществуват. в темата, вярвам/виждам, имаме и от 2та типа.
аз също смятам, че не е редно да се говори за задължения/очаквания/разчитане/каквото и да е др. от друго човешко същество. (просто защото съм свикнала да е така. да се оправям сама и хората да ми носят предимно разочарования) но ето тук идва място за това как различните хора/типове изразяват обич/привързаност/грижа. това са все неща, които не прочетох в темата, а ми се щеше, защото на този етап, тя е просто замеряне с лъжички, нищо повече.

пп: да, мисълта ми е по-объркана от обикновено, защото съм уморена. ще го преживеете, ако изобщо (ме) прочетете. поздрави!)