- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Щрудел и Форер
Ох...
Не ми е никак приятно, че ме учиш, все едно не знам за какво става на въпрос.
Нали в крайна сметка и аз уча наука и имам желание да се развивам в тая посока.
Но като си анализирам прочетеното, никъде не виждам някакви остри отричания на каквото и да е било. Има отричане на псевдонаучни твърдения и т.н., но не и такива, които в самото си съдържание не могат да бъдат изследвани. Прочети за нефалшифицируеми, циклични, неопровержими теории. В науката се работи с опровержими теории. Всичко, което не е опровержимо, просто не е научно, но това не значи, че не е вярно, ffs.
С две думи науката се занимава само с наблюдаеми и измерваеми неща - емпирични данни.
Всички знаем от какво са създадени звездите, но невидимите връзки, с които влияят на хората не са нещо, което може да бъде измерено, доказано и т.н., затова науката не се занимава с него И З О Б Щ О.
Астрология, кабала и т.н. не са научни дисциплини, не могат да бъдат измерени, проверени и т.н. заради самия начин, по който са структурирани теориите им.
Те не са наука и => науката ги отрича. Но не всичко е научно в света, ето това е въпрос на мироглед вече :>
Науката се занимава с естествените неща и няма отношение по неестествените, защото те са въпрос на вярвания - дали ги има или не ги има, а реално не можем да ги измерим. Няма начин по който да се измери има ли Бог или няма. Науката не се занимава с такива въпроси :> Можем само да гадаем.
I'm tired of feeling like I'm fucking crazy
I'm tired of driving 'till I see stars in my eyes
I look up to hear myself saying,
Baby, too much I strive, I just ride