Първоначално написано от
Mo6no
Не пуша марихуана, а наркотици от всякакъв род са ми крайно противно. Но в крайна сметка тя не е чак толкова вредна, а същевременно нелегалността и я прави далеч по-вредна. Затова съм категорично "ЗА" легализацията за български граждани, но само при строг контрол. Знам, че извън тийн форум и сред възрастни позицията ми е по-непопулярната и трудна за възприемане. Но тя е по-интелигентната и вярната и би довела до по-големи ползи за всички Ето и защо:
1. Въвежда се по-строг контрол. Държава може да следи продажбата и да се взимат съответните мерки
2. Когато е в легализирани дрогерии, тя със сигурност ще е далеч по-качествена от тази на улицата, където на хората често им се пробутват какви ли не далеч по-вредни боклуци
3. Ако марихуаната е легална има нов психологически момент, който води до вредите от наркотиците като цяло. Всички възрастни хора и институции облъчват колко брутално вредна е марихуаната, а същевременно аверчета на младия и податлив тийнейджър му казват, че нищо не ти става от употребата на този наркотик. Така младежът пробва и установява, че в действителност не ти става нищо - марихуаната е не особено по-вреден наркотик от алкохола и цигарите. Тогава младежът спира да вярва на институциите и това, че наркотиците са вредни. И в даден момент от средата му, която има сблъсък с дилъра, който продава и други неща, се сблъсква с по-сериозни наркотици. В този момент обаче той не вярва на "глупостите", че те са кой-знае колко вредни и ги пробва и така се започва порочният кръг именно заради, който упрекват марихуаната
4. Прекъсва се връзката с дилъра на улицата, който освен марихуаната, може да ти продаде какви ли не далеч по-твърди наркотици, така се ограничава кръга от лица, които имат достъп до тях
5. Огромни парични потоци няма да отиват в организираната престъпност, която с тях може да финансира и далеч по-сериозни престъпления.
6. Вместо това ще отиват в държавата. Поради нелегалността цената на марихуаната е завишена неимоверно спрямо производствената цена. Разликата в тези огроомни печалби могат да се влеят в държавния бюджет чрез високи акцизи. Нека тези пари вместо да отиват в престъпници, да бъдат пренасочени и ползвани от държавата за полезни за обществото начинания