- Форум
- По малко от всичко
- Музика и ТВ
- Струни за акустична китара
Като за начало искам да спомена, че съм напълно начинаеща в тази сфера но имам голям мерак от доста време да се науча да свиря. Имам китара но е само с две струни поради причината, че е била на баща ми и е в много добро състояние въпреки годините си, но струните си плачат за нови. До нас има един музикален магазин (казва се MCI), поразрових се в гугъл и останових, че най-качествена са стуните "Elixir". Добре, но тук идва въпросът какви да си взема? Китарата ми е акустична следователно струни за акустична китара, но до колкото видях има два вида: "80/20 Bronze" и "Phosphor Bronze". И си нямам представа кои да си взема. Надявам се някой който разбира от тези неща да ме опътиИ да ми каже каква е разликата между двата вида и кои са по-добри за начинаещи.
![]()
http://www.musicworld.bg/bg/c_495/i_...p_DAP1048.html
Тези ще ти свършат перфектна работа !![]()
Rock n Roll!!!!!!!!!
^ Примерно...
Питай в магазина, не се притеснявай.
Иначе Elexir са интересни струни, обикновено заради цената им, отвизите за тях варират в 2те крайности. Реално зависи какво търсиш от струните, че са качествени - спор няма. Също така щом си начинаеща, не мисля, че е от толкова голямо значение какви са ти струните (щом са нови). Важно е винаги да свириш на настроена китара, за да може от самото начало да свикнеш кое как трябва да звучи и да не се чудиш защо уж го свириш както трябва, а звучи по различен начин.
Не съм свирил на тези, които си споменала, но се съмнявам да има разлика за теб в началото. : )
Щом си начинаеща няма абсолютно никавко значение за теб какви са, само се постарай да са пластмасови (т.е. за акустична китара), защото в противен случай може да ти се изкриви грифа от металните.
Дали ще са еликсирки за 24 лева или стагг за 6 лева ти гарантирам, че няма да усетиш разликата, така че по-добре си спести парите.
Не забравяй да прецениш с каква дебелина струни искаш. Когато някой ти каже "единайска" да не се очудиш, в Българските среди това означава, че първата най-тънка струна е 0.11мм. като 11 са по-дебелите, аз почнах с 9-ки и като свириш с такива струни на кремона уверявам те, че ще ти е неудобно и че не веднъж ще ти се изприщят пръстите, но после като смениш на електрическа, направо ще се изумиш колко си добра на 'лесното'.
Различаваш ли акустична и класическа китара? Втората е с пластмасови/найлонови...
Акустичната е с метални струни, класическата с найлонови...всички останали варианти са нелепи и безумни.
Всъщност опънатите струни пречат на грифа да се изкриви (разбира се, ако не правиш извращения с китарата) и именно поради тази причина не е хубаво китара да стои без струни повече време.
За останалите неща си прав.
И понеже на авторката тези цифрички едва ли й говорят нещо...или ако говорят, то едва ли добива представа.
Въпросното 0.11мм е диаметъра на първата струна, както каза Ambiguos. Има различни комплекти струни, в зависимост от предпочитанията на китариста. Някои предпочитат по-дебели басови струни. Разликата е както в натиска, така и в звученето. По-дебелите струни имат по-плътен звук, за сметка на това по-тънките изискват по-малки усилия при натиск, както и бендовете се правят далеч "по-леко". Въпрос на преценка е. Но в началото това няма да има значение. За стандартен размер в повечето случаи се счита 9-42.
Прав си като казваш това, но аз предполагам, че авторката не прави разлика между акустична и класическа китара, което е нещо съвсем нормално имайки предвид, че не се занимва от дълго време.
Това, че китарата е стара и баща и е свирил на нея ме наведе на мисълта, че най-вероятно е любимата ни Кремона което означава,че е класическа китара. Така де, по-добре на сигурно. С наилонови може да свири, и на акустична, и на класическа.
Добре, мисля че като цяло ви разбрах и благодаря за информацията. А само да попитам тези 0.11мм Medium ли се водят, защото поразгледах и това май е най-малкия размер? Иначе psychopath не се притеснявай за звученето, умея да настройвам (но за жалост само до там). Само да спомена, че честно казано си нямам и представа каква е китарата, акустична или класическа, защото не ги различавам но предполагам, че е акустична защото старите й струни са метални, но ако ще ми е по-удобно с найлонови ще си взема от тях. И най-вероятно така и ще стане, защото пръстите ми не са особено силни
и да както каза psychopath "по-тънките изискват по-малки усилия при натиск" ще ме е по-лесно.
![]()
При акустичните не знам как е, защото ги подарих преди няколко години, за което малко съжалявам.
При електрическата мисля, че се водят .11 се водят "heavy", но зависи от фирмата, при повечето няма подобна класификация, ами просто размерите (например 9-42)
Въпроса е да прилагаш умението достатъчно често, за да не свириш на ненастроена китара.
Не е въпроса какви ще са ти по-удобни.
Класическа китара - http://www.learn-classical-guitar-to...itar-parts.jpg
http://us.123rf.com/400wm/400/400/co...tar-bridge.jpg
http://www.denverfolklore.com/images...dstock_opt.jpg
Акустична китара - http://www.sweetwater.com/shop/guita...tomy_small.gif
http://thumbs.dreamstime.com/thumbla...2198Y2FY0s.jpg
http://guitaristguitarist.com/images/headstock.jpg
Има разлика при поставянето на струните, грифа на акустичните китари е по-тънък и по-тесен, струните при класическата са "по-високи", техниките за свирене се различават (при класическата 99% се свири с пръсти), на акустичната може да се поставят (или фабрично) адаптери, тялото обикновено е от различен материал, звученето също.
Дано обърнете внимание на част от разликите и спрете да пишете глупости.
Ако китарата ти не е за найлонови струни, повярвай ми няма да ти е "по-удобно".
Просто вземи китарата в магазина и ги питай продавач-консултантите какви струни ти трябват и им кажи, че искаш по-тънки.
Аз на моята акустична китара и слагам струни за електрическа - Fender 9 - 46.Харесва ми какъв звук се получава..
![]()
На електрическата - Ernie Ball 11-48
Щом си начинаеща не е от значение какви струни ще ползваш, важното е да се научиш да чуваш тоновете, да хващаш акордите, да си контролираш пръстите.. пък по - натам му мисли за това какъв точно звук искаш да постигнеш.
И не слагай найлонови.
Ърни Бол са ми в топ3. Каква ти е китарата (електрическата) ?
Избора на марка си е до лично предпочитание.
Защо ли си мисля,че китарата на авторката е някоя Кремона?
Ако е така наблюдавай след посвавянето на струните дали грифът ще се изкриви.
Препоръчвам по-тънък размер струни,особено за момиче,докато свикне,за да не се превърне свиренето в демотивиращо и болезнено.
Народен.Лечител.Ебем.За.Здр аве™
Ако не знаеш каква ти е китарата, за по-сигурно си сваляй струните една по една и ги сменяй, в никакъв случай не махай всички на веднъж, защото може да ти се изкриви грифа.
0.11 дадох като пример, не съм сигурен, но смятам че те са от тежките, аз и повечето хора които познвам позлват .09 така, че там някъде ще е средата.
psychopath МНОГО ти благодаря за снимките и вече знам, че китарата ми е класическа и мисля, че е Кремона, защото поразпитах и баща ми и няколко приятели, та до колкото разбрах едно време масово са имали само Кремони, а и онзи ден видях фабрика "Кремона" в Казанлък. Много благодаря за цялата информация от всички ви! В крайна сметка отидах в магазина, казах им каквото трябваше и си купих едни найлонови струни и в общи линии съм ацки доволна, защото установих че наистина е доста по-лесен натиска им и усилието не е толкова голямо. Предполагам с времето ще свикна и ще мина на метални.![]()
Отново много благодаря за цялата информация която споделихте с мен :*
Щом китарата е класическа,не е препоръчително да слагаш метални струни.
А днешното производство на "Кремона" няма нищо общо с това през комунизма.
Народен.Лечител.Ебем.За.Здр аве™