По същество темата не е замисляна да има нещо общо с любов. Ако шефчетата държат - ще я вържа с любовта и раздела. Що я пускам тук? Щото много ви обичам, и щото пиша само тук по принцип.

Както повечето от вас знаят - бачкам в една интернационална верига кафетерии. Което носи повече негативи, отколкото ползи. По няколко причини. За тях след малко.

Сега ми идва питанката. Осъзнавам че масовката хора тук са млади и не много платежоспособни. което донякъде е добре за целите на въпросите ми. Какво ви прави впечатление когато отидете на заведение? Кое за вас е важно и защо? Кое ви прави неприятно впечатление? Как бихте описали идеалното за вас местенце за почивка и среща с приятели? Кои са любимите ви кафе или топли напитки? Защо? Доколко значение има за вас човека, който ви ги приготвя? Колко е максималната сума, която бихте дали за единична напитка в кафетерия? Кои са местата, които посещавате, с какво ви привличат?

Става дума за дневно заведение.

Питам по следните причини. Прави ми доста негативно впечатление мястото, в което работя в момента. В началото като невеж всичко изглежда чудесно, но малко като понавлязох в занаята.. и почна да смърди на посредственост. И искам да разбера дали само си внушавам или определено нещо куца.

Ще опиша ситуацията - кафетата са скъпи за българския потребител. Средната цена за кафе напитка при нас е около 4 лева. Само по себе си в това няма нищо лошо. Продукцията е качествена и сертифицирана. Нужни са умения за да се приготви. 4-те лева си заслужават донякъде. Самото заведение както и другите от тази верига обаче според мен не са на нивото, което се предполага за подобна цена на кафе. Ще обясня защо.

Обстановката е като в закусвалня. Столчетата са пластмасови, имитация на дърво, масичките също. Сепарета няма, или ако има.. са едно или две. Климатици има, но не работят. Заведението е на самообслужване. Няма меню, което можеш да седнеш и да си разгледаш. Един плакат е лепнат на стената, където пише какво предлагаме и колко струва. Няма безжичен интернет. Чашките са картонени в повечето случаи. Допълнителните екстри се заплащат в повечето случаи. Няма малки подаръчета към кафето. Няма комбинации, промоции и т.н. Избора от напитки е доста лимитиран от гледна точка на композирането на напитка според желанията на клиента. Лимитиран е и от към видове напитки. Всичко останало освен кафето идва пакетирано или замразено или полуготово и само се притопля. Набляга се на количеството продадена стока.. а не толкова на качеството.

На фона на това... продукта е ужасно скъп за обстановката, в която се предлага. Отношението към персонала е плачевно. Изискват се около два месеца за да може да се научи човек от нулата да прави нещата правилно и качествено. Уменията са специфични. Но се заплаща като на чистачка.

Да не кажете че само хуля и ръся негативи. Позитивите са доста... естеството на работа е приятно. Подобно е на това на сладкаря. Материята е интересна, и предлага развитие. Оборудването макар и да не е ново, си работи както трябва и няма проблем да се развихри човек. Кафето е качествено, и имаш право на безплатни напитки.

Да, на всички става ясно че това е макдоналдса на кафетата. С тая разлика, че маркетинга е ужасен, а продуктовата гама изобщо не е съобразена нито с крайния потребител, нито с обстановката в която се приготвя.

Който живее в чужбина или има наблюдения моля да сподели как е там. Доколкото имам информация.. кафенетата в чужбина от същата верига са в пъти по различни от тук, като цената на крайния продукт е горе долу идентична. Аз.. имам свои идеи. И имам желание да ги реализирам, по един или друг начин. Ако стане дума.. бих споделил тук. Искам да си сверя часовника.