И, какво планираш да направиш след това откритие? Да протестираш пред веригата с други колеги и хора, които не биха платили 4 лева за течност в картон?
Когато отида на заведение ми прави впечатление самата атмосфера на заведението както и поведението на персонала. Никой не иска да гледа пълна с два тона черна спирала намръщена сервитьорка. Доброто поведение на персонала - усмивките, помощта и учтивостта - са това, което често кара клиентите да пазаруват повече. И това важи за всички магазини. Видя ли някоя намръщена госпожица, която отговаря грубо спрямо въпросите напук на нея няма да си поръчам нищичко.
Впечатление прави и разбира се как е обзаведено заведението. Но то най-често е на заден план, особено ако правят кафе на достъпна цена. Важното е да е чисто, подредено и здраво. Никой не иска да обядва в мръсен ресторант. Дали ще са дървени столове, пластмасови или просто диван от ерата на крал Карл Густав 50-ти, не ми пука. Стига кафето да е хубаво и компанията да я бива, персонала обслужлив.
Често се събираме с приятели в Espresso House в Швеция. Уютно, украсено, топло, чисто, модерно. Има безплатен безжичен интернет, канапета, столове, фотьойли и всякаква друга мебел. Наистина е хубаво да влезеш вътре, на топло, след дълга разходка навънка при -20 градуса и сняг, да се сгрееш с кафе, да звучи музика и да чуваш хорски глъч и смях. Харесва ни. Пък и компютър може да отвориш и да сърфираш. И тук ако искаш да си вземеш напитката навънка, чашите са картонени. Не виждам какви други биха могли да бъдат.
Любимата ми топла напитка е топъл шоколад, chai latte и steamer. Правят ги страхотно. С пияна, сладки, но не прекалено. Бррр.
Вида на човека от среща за някои е от изключителна важност. Вчера минавахме покрай магазинче за дюнери и баща ми искаше да купи на брат ми, но продавачът беше небръснат, мръсен и не особено симпатично изглеждащ. Баща ми автоматично се отказа. Не искам да прозвучи ужасно, но външния вид играе роля. И все пак, достатъчно е да си сресан, бръснат, чист и усмихнат, че да не гониш клиенти.
Напитките, които изброих по горе са по 40 крони, което е 4 евро, демек 8 лева. За шведските стандарите на живот това е нищо. В България 4 лева ми се вижда множко.