В едно кафене първо ми прави впечатление интериора. За мен обстановката е най-важна. Да се почувстваш комфортно. Това означава: столовете да не са по-високи от масата, да не се налага да сядаш с гръб към входа или по-голямата част от посетителите (смущаващо е), речта ти да не се чува до съседните маси - те трябва да имат отстояние помежду си, музиката да е приятна, столовете по-добре да не са твърди, а меки, но не от кожа, защото залепваш за тях, диванчетата са добра опция, тоалетната да е поддържана и заредена, да има огледало, осветлението да не е много силно, а по-скоро романтично приглушено. Харесват ми заведенията с подземен етаж.
Сервитьорите трябва да се държат професионално - без демонстративно грубо отношение или другата крайност, някакво изкуствено фамилиарничене. Но това може да се прежали. Напитките да са добре приготвени в удобни чаши.