.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 4 от общо 4

Question Малко помощ по бълг. език, ако може? :)

Така, здравейте!

На класната ми работа по български език и литература ще има тестови задачи по български език, които доста ме притесняват. Може ли някой да ми обясни следните неща:
    - как се определя тема на текст
    - как се определя заглавие, подзаглавие и пр. на текст
    - как се намира логическото ударение в дадено изречение
    - как се определя връзката между два абзаца в текст
    - как се намира сказуемно определение (какъв въпрос се задава) ?
    Ще бъда благодарен, ако някой може да ми намери някакви тестови задачи по български език в интернет с дадени отговори, за да се упражня.

Приятен ден!

anonymous708973
    Guest
    Първите три въпроса са по усет, не знам как да го обясня.

Връзката между два абзаца в текст може да бъде осъществена по много начини. Имаш, да речем, история с главен герой Иванчо. В първия абзац се говори за него, ако вторият започва с:

- той - връзката е лично местоимение.
    - героят/ученикът - синоним

и други. Просто гледаш думата.

Сказуемното определение се открива лесно, защото някак идва отвътре да включиш сказуемото във въпроса. Виж разликата между:

Той влезе ядосано.
    Той влезе ядосан.

В първото изречение "ядосано" е обстоятелствено пояснение за начин и се открива с въпроса "как?".
    Във второто "ядосан" е сказуемно определение, което се открива с въпроса "какъв беше, когато ВЛЕЗЕ?" Следователно е съгласувано по род и число с подлога - това може също да ти послужи като ориентир.

Главното нещо за което се говори в текста е темата му.Заглавието е свързано с темата.Ако темата е "Морското дъно",би трябвало заглавието да е "Море"..

Голям фен Аватара на pepa97
    -ТЕМА на текста – това, за което се говори. Темата винаги отпраща към някакъв обект от действителността, дори обектът и действителността да са само предположени (например един фантастичен роман разказва история от едно още неслучило се време, но то е възможно като нещо предстоящо).
    -Заглавие-това ,за което най-общо се разказва в текста
    -Подзаглавие-като заглавието обаче е точно и ясно за какво се разказва в текста
    -Логическото ударение-като прочетеш изречението , в което е логическото ударение ще ти стане ясно къде да удариш думата,за да е смислена в изречението.
    -Връзката с два абзаца може да се определи като видиш последната дума от изречението на първия абзац.Може да е лично местоимение ,повторение..това няма как да го пропуснеш..
    -сказуемно определение се открива с въпросите : какъв ?-съгласувано по род !!!!! Тя ходеше натъжена. Въпросът е : Каква ходеше тя ? Отговор : Натъжена.

Етикети за тази тема

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си