Досега на повече глупости не се бях начел, уиндолса е по-разпространен и начетен приятелdebian-а има повече up to date глупости за code-ване да те светна ! Вземи научи термина root и тогава погледни подсмислено на главното изречение.
първа причина е сигурността (изобщо ако в уина има такава)
втората е графичната среда
третото е, че софтуерът на линукс е лесен за намиране а при уина освен, че е недъгав и калпав софтуера ами и трябва си плащаш за него, видео и аудио почти не искат да се изтеглят кодеци кво да ти говоря
4то -възможност за пренастройки по твой си интерес
5то - уиндолса става по-бавен със всеки изминал ден
6то - при вирус линукса освен, че има по-малко пролуки ами и когато се открие такава почти на момента се решава и то до няколко часа а при майкрософт поне след месец след като е репортнато го издава
7 - линукс е с отворен код което дава всеки потребител да погледне кода и да се реши проблема с пролука
8 - вируса няма права до всичко в системата от триене и презапис защото просто при обработка на файлове в системата се иска админ парола
9-трябва да плащам 200 и кусур лева за бозата уин а линукса ми е безплатен
10 - софтуера може да се копира и т.н.
тва е една стохилядна от предимствата пред линукс, просто уин не може да им се опре на малкото котре. Колкото операционни системи съм свалил ти още толкова години не си направил