И аз като засягащ човек говоря. Обаче както ги наредихте нещата с Пантерата, направо ми става още по-жал за българите. За тези българи в България, които пишат.
Лично имам много малко познати/приятели, които пишат. Повечето ми такива дори са от интернет пространството. Запознаваме се по роул-плей форуми и етц неща. Но мога да кажа, че в чужбина масово се рекламират книги по телевизията, по витрините на книжарниците винаги има плакати на новата заредена стока, когато си купиш една книга -ти предлагат и друга от същият жанр, да не говоря за четенията, които стават на откривания. И самоиздадени от по-горната схема познавам - пласират си сами книгата точно на принципа на "Извинете, искате ли да продавате моята книга?" . Даваш им резюме или провеждат интервю и ти казват колко бройки ще вземат. Като ги продадат те викат - дават ти парите и си отдържат процент. Разбира се не е толкова кратко и лесно, просто сбивам целия материал. Но става с ходене и питане. В Атина примерно стават и такива четения и представяния в училища/детски градини/университети. Има листовки и флайери, обоснована зала за еди си колко часа, автора ще прочете примерно любимата си глава. После, който иска на място си купува книгата с автограф от автора. Правят се такива турнета да речем в 10 града, достатъчна реклама е
Според мен който и път да поеме писателя, му трябват здрави нерви и някой до рамото, дори просто приятел, който да му казва да си вярва. Може книгата ти да не е бестселър, да не си толкова велик и след 50 години никой да не те помни, но е хубаво да си цениш творбата и да пробваш 5-10-20 начина.

п.п. Само да вметна, че за всичко ти трябват пари - дори за хартия, корица и т.н. Издателството може да реши да вложи на книга по 2лв., може и по 12лв... и определено ще има и разлика във вида. Ако си разполагаш с пари/дори взети назаем или работиш с партньор, поне ще знаеш колко си вложил и за какво.
п.п.2 Много често срещано е това да теглиш заем или партньорството. Не виждам нищо срамно/лошо/некачествено в това да не си одобрен от няколко издателства и да решиш сам да си я издадеш. Всичко, което ти трябва е средства и добра рекламна кампания