- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Защо Българите нямат пари?
Ама те всички недоволстват по тези причини. Това е ясно. Идеята на темата беше да дискутираме и фактори различни от до болка изтърканото "Защото държавата...".
I'll forget the love letters you never fuckin' wrote
Може би не е единствена,но една от главните причини българинът да няма пари.
Ама какво е държавата? Ние сме държавата. За да се оправи държавата трябва да се оправим ние. Нашето мислене, нашият манталитет.
Нали точно ти защитаваше в една тема тезата, че младите не трябва да заминават в чужбина защото държавата ни е зле, а да останат и да се трудят, за да подобрят нещата. А сега говориш за държавата като за някакъв чужд субект, който мачка горкия неоправдан народ. Положението е такова, каквото си го направим. Останалото са оправдания.
За Бога.. така като ме гледаш седнала ли съм на масата с ракийката ?!
Кажи ми как може да се "оправи в тоя живот" пенсионер с 145 лв пенсия?
Не става дума за това кой какво може да постигне,а за това какво ни предоставя държавата.
Проблеми в държавата има много, но главният проблем е в хората и тяхното мислене. А относно въпроса какво пречи на по-възрастните да започнат нещо ново - ами пречи им това, че са на възраст на която не са желани кадри за повечето професии, във всяка сфера се търсят млади хора с възможност за развитие, а не хора които са на път да се пенсионират и им е писнало цял живот да работят.
Българите нямаме пари, защото сме тъпо племе и не знаем как да пестим. Подкрепям пантерката-5лв за цигари-ДА, ама с фаса в устата се оплаква, че няма какво да яде днеска... просто това е отговорът![]()
е защо да не е до пестене? като сложиш 5лв в скрития джоб на портмонето си, а не ги дадеш за цигари примерно, няма ли да е по-добре?
а и като цяло управниците не стават, но за тях въобще не ми се говори...
Българинът дори не знае какво да купува,когато отиде в магазина.
Купувайте още вносни стоки и чакайте да сте добре.
Това е най-малкото от нещата. Давам пример.
За цигарите - всеки има право на избор, не сте никои,за да съдите.
Това,че има хора,които няма с какво да се хранят,но цигарите са задължителни в дневния режим,е отделен въпрос.
Пестенето не върши работа, защото паричките се обезценяват безспирно.
Харченето е проблем, защото като (ако) се видят с пари, много от хората се втурват да си накупят всевъзможни лъскави ненужнотии, вместо да си вземат имот без заем, например. Но това не е проблем само на българите, то си е в природната първичност. Трябва малко да се мисли.
И най - съществено е самото изкарване. Което с всеки следващ пример ми става все по - неясно.
always late but worth the wait!
Ти няма ли да спреш да се заяждаш?
Пушачите не са по-малко хора от непушачите.
И моля те,недей...
След като си толкова против цигарите,би ли ми обяснила защо пушиш "отвреме навреме" по събирания и .т.н ( ти го беше казала някъде,не ми се рови да търся точния цитат)
Къде е логиката в това,м?
В Испания храната и дрехите са по-евтини от тук. В Италия Терранова е жълти стотинки, а тук е супер скъпа марка. Има българи с такива пачки, че се чудиш дали това е истина. Нещата не са едностранни, а са както във всяка друга страна. Просто нашият поглед е по-черен и увеличен с най-голямата лупа, която може да съществува. От друга страна са абсурдите
ни. Но когато всеки един българин се избави от простотията си, онова тесногръдие, може би ще успеем да се оправим. Например да спрем да казваме, че ученето е простотия и в същото време да спорим, че това не било вярно или онова по история, а просто да седнем и да я научим. Или да ревем, че някой трябва да ни почисти пред къщата, след като това всеки сам трябва да го направи. Да си хвърляме боклука в кофата, а не на земята.
Когато някой направи забележка или иска да оправи положение, оплаквачките се плашат и се дърпат. Старото по им изнася. Иначе за какво ще се оплакват после и кой ще обвиняват за мързела си?
Ако седнеш да обясняваш на някого, че не е прав само да плюе и раздава правосъдие, а че трябва и мислене за разрешението върху проблема, те прави нагъз, защото той знае повече от теб, а ти, образованият, нищо не знаеш. Простотията надвива интелигента, особено когато е мнозинство. Тогава се чувства силна, но индивидуално е лайно до лайно, чиято смрад убива и малкото желание, което ти е останало, за да направиш нещо по въпроса.
Но не сме само ние така. За един грък да работи повече повече от 45 часа седмично е пълен позор и роптае. Поне за това му се плаща. Всяка страна членка заделя от годишната си вноска за ЕС няколко милиона, които хранят Гърция, защото тя е дала много на света. С тази разлика, че само днешните гърци се имат за преки потомци на елините, но въпреки, че това го знаят маминките Германия и Великобритания, дават без да се замислят парички на тях. Иначе бебчо ще плаче.
Улиците на доста италиански градове са пълна мизерия и се краде много повече от колкото у нас, но нали сме много черногледи, това трябва да остане наш запазен еталон.
Последно редактирано от ledenakrasota : 01-28-2013 на 20:07
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Приятно ми е, но не давам един куп пари, нито си влошавам кожата, косата, ноктите и като цяло здравето, пушейки постоянно. Логично ми се вижда.
ЛеденаКрасота, много хубав пост.
Nakadah, защото тя критикува хората, които купуват вносни стоки - което е неизбежно и не ми се спори по въпроса, но стане ли дума за скъпоценните цигари - "Вие не сте никои, за да съдите". Схващаш ли?
От икономическа гледна точка купуването на цигари родно производство е по-добро от купуването на коя да е друга вносна стока. Просто защото потреблението на български продукти подпомага българсите производители, следователно и националната икономика, докато потреблението на вносни стоки подпомага чуждестранните производители. Теоретично.
^ аз не говорих само за купуването на български цигари,а за продукти като цяло.
Пантерке, ами не.. не ми се струва логично. Или пушиш или не.
След като не не пушиш попринцип, не е нужно да се правиш на интересен по купони,дискотеки,кафета .
Пушенето не е мода много отдавна.
едит: Критикувам хората ,които купуват вносни продукти?!
Казах, че това е една малка крачка към икономическия ни растеж!
Последно редактирано от POLLINA : 01-28-2013 на 20:16
Въпросът беше защо Българите нямат пари? а не кой каква марка цигари пуши.Държавата има пари но някой друг си ги прибира в джоба.А Българина не може да спести пари защото всичко е много скъпо.Давам пример с горивото - в цял свят дизела е с 10-20 цента под бензина,само в България е обратно.Това е да си монопол.
Последно редактирано от kolegata88 : 01-28-2013 на 23:22
имаше един виц...
- Пушиш ли?
- Да.
- По колко кутии на ден?
- 3.
- Колко струва 1 кутия?
-10$.
- И от колко години пушиш? - 15 години.
- Значи ако 1 кутия струва 10$ а ти пушиш по 3 на ден харчиш по около 900$ на месец .За година се получават около 10.800$ нали така?
- Така е..
- Тоест, за последните 15 години си похарчил над 162.000$ за цигари ?
- Явно е така.....
- А замислял ли си се, че при правилно вложение на спестените пари сега можеше да си купиш FERRARI ?.....
- A ти пушиш ли?
- Не ....
-......И къде ти е ШИБАНОТО FERRARI ?....