Карал съм ТOEFL и FCE. Значи, FCE e ненужен изпит, не ти върши никаква работа, пробен тест можеш да си направиш и ти сам вкъщи и да си засичаш времето. Ако семейството ти е добре финансово и имаш желание давай смело. Повечето родители не са наясно с тези изпити и нормално не искат да лишават децата си от възможности, още повече пък сега е времето, когато всичките ти познати ще се явяват, тоест родителите ти ще чуят я от училище, я от техни набори.

Замисли се дали си струва да дадеш над 300 лева при това за First ? Тези пари можеш да ги ползваш за нещо друго или да дадеш на родителите си глътка въздух.

Advanced също не е много оферта, има по-голяма полза от FCE и можеш да кандидатстваш с него, обаче някои унита няма да ти го вземат, а други ще ти искат "A", а може да го изпуснеш за 1%, и после ще трябва да се явяваш на TOEFL, така или иначе. (аз прескочих advanced, така или иначе ще го вземеш вероятно в 11 клас, а няма смисъл, защото след няколко месеца обикновено хората се явяват на TOEFL).

Повечето хора си взимат TOEFL-а лятото преди 12-ти клас, така че имаш много време (така е най-изгодно). От поста ти ми се струва, че още не си твърдо решен дали ще учиш в UK или USA, има време.

Ако ще кандидатстваш и на двете места дръж TOEFL, ако само в UK си дръж IELTS. За TOEFL искат повече точки, отколкото за IELTS (просто приравняването им е такова). Хората са различни, но по мои наблюдения от IELTS е по-лесен. Трима мои познати (4-ма мои познати не си взеха TOEFL-a с достатъчно висок резултат), единият замина за Дания, защото не искаше да държи пак, другите трима държаха IELTS и всичко мина по мед и масло. Става въпрос за хора от английска езикова и математическа със засилено изучаване на АЕ).

Лично аз за TOEFL специално не съм се подготвял, просто направих два теста от пакетите в замунда (toefl/ielts mega pack).
Резултатът ми беше над 100т., а бях развалина, защото предния ден се беше случило нещо много лошо и не знаех какво ще се случи, тоест бях развалина и до последно си мислех, че няма да изкарам теста, а то какво стана, ако бях в кондиция сигурно щеше и близо до 120 да е . Така че няма страшно !

Не забравяй, че сертификатите трябва да се вземат най-рано в 11 клас, за да са в "давност" (правилото за 2-те години).

За SAT не съм компетентен, ама там си трябва подготовка : ) !

Ако имаш въпроси питай ...