.
Отговор в тема
Страница 2 от 4 ПървиПърви 1234 ПоследнаПърви
Резултати от 26 до 50 от общо 90
    ЗА!
    Моля Ви се, тези които са против да изгледат филмчето и пак да помислят
    http://www.vbox7.com/play:5b91857394

Мега фен Аватара на draid
    Жалко наистина, ние сме народ с робско мислене, народ които не иска да поема отговорност, народ които дори когато му се дава за първи път от 23г. този демократичен "лост" в ръцете, отново предпочита да си седи и да плюе по управляващите и да обяснява как не е негова работа да взема решение. Наистина ми е болно. Тая централа, а и всеки друг голям проект не е нито на политиците, нито на учените, че да решават те. Такива проекти са от значение за цялата държава в дългосрочен план и това, че някакви хора не искат да си направят труда да проведат собствено "проучване" и да извадят на базата на дадени аргументи истината за себе си е адски тъжно.

Относно момичето/момчето което се изказа относно Чернобил и Руските реактори. Реално главните производители на реактори в света са Русия, САЩ и Япония. Катастрофата в Чернобил е толкова отдавна и са допуснати толкова грешки, че дори е смешно да я сравняваш с днешните централи. Да не говорим, че за сигурността на тези съоръжения се грижи международна агенция...

И не знам, защо си мислите, че след като в Белене няма АЕЦ сме в безопасност, след като само на 100км от там има др. А и като цяло съседките ни си строят Централи по границата и няма ядове, два блока ще завършат румънците в АЕЦ черна вода до 2015-16

И понеже искахте експертно мнение за сигурността:

АЕЦ-Белене е от най-ново поколение централи /3+/, които при наводнения, цунами, земетресения и дори "изчезване" на обслужващия персонал, могат да се саморегулират и предпазват от аварии, заяви в Плевен член-кореспондент на БАН проф. Димитър Бучков.
    Той посочи, че сеизмичната сигурност на проекта е доказана при проучвателния етап, както и при стрес-тестовете през 2011 г. от експерти на Европейския съюз и Международната агенция за атомна енергия.

Централата е напълно защитена от земетресение и приливна вълна висока 30 м., тъй като площадката е 35 м. над нивото на Дунав, каза той. По отношение на финансирането експертът бе категоричен, че протакането във времето на вече започнало строителство само увеличава крайната цена. Той припомни, че по искане на българската страна "Атомстройекспорт" е предложил твърда цена от 6,298 милиарда евро. По думите му развитието на ядрената енергетика в света ще продължава и след аварията "Фукушима" и всички държави със сериозни програми в тази сфера не смятат да се отказват от плановете си
    Последно редактирано от draid : 01-25-2013 на 22:19

Супер фен Аватара на Mo6no
    Град
    Варна
    Ще си самоцитирам мнението, което съм писал и другаде. Аз съм Против проекта и ще гласувам с "Не", а ето го цялото ми мнение.

Виждам, че хората говорят супер убедено за неща, от които нищо не разбират. В зависимост от някакви свои вътрешни или политически убеждения в огромна степен предопределят коя информация възприемат като вярна и коя като лъжа и в коя от двете тези ще повярват. НО! почти никой от гражданите не разбира от икономика, а от ядрена енергетика абсолютно никой, няма никакви параметри по евентуалния проект, а само един гол въпрос... останалото си го досъчиняваме всички ние.

Заформили са се различни мнения, но видях малко аргументи, ще напиша лично ми мнение, което въобще не държа да е вярно, но съм се опитал да си го аргументирам поне за себе си. Затова и ще е малко по-дълго.

Доста хора се подлъгват и си мислят, че евтин ток, значи евтина сметка. Всъщност малка част от сметката ни е самата производствена цена на тока. Не знам колко от вас плащат сметки за ток, но от моите сметки 40 процента e самият ток, 60 процента разпределение и някакви допълнителни такси (най-вече по преноса) и накрая - върху тази основа 20 процента ДДС за държавата... така че от производствената цена на тока не зависи особенно вашата сметка.

Според мен не е важна политиката в смисъл на партийност и политиканстване, в което доста хора се подлъгват, а икономиката стои в центъра на всичко. Дали е изгоден проектът и след колко години ще си избие парите? Твърдят се най-различни числа и не знам каква ще е цената на Белене. Но каквато и да е реалната цена на централата, аз имам усещането, че цялата схема е един корупционен проект и едни хубави познати лица, които всички много обичаме, ще оскъпят многократно проекта на централата и просто щe ни откраднат парите - дали чрез нови данъци заради Белене (което ми се вижда по-вероятно, защото не се усеща чак толкова взаимовръзката), дали чрез цената на електроенергията, дали и чрез двете заедно.

А референдумът... няма да реши абсолютно нищо. Уча право и отлично знам какъв абсурд е настоящият закон, но както всяко нещо, случващо се за първи път, има много грешки. И да, ще се провали; да, няма да се отчете мнението на гражданите; да, самите граждани може би ще сбъркаме в разсъжденията и гласа си. Но все отнякъде трябва да се почне! И мисля, че е възможно за в бъдеще да има нови и нови референдуми, които да се състоят по правилния начин и да дадат определени резултати в обществото. Така че гласувайте и бъдете активни граждани и независимо от позицията си, я отстоявайте!!! И на избори, и на референдуми, и на протести.
    Последно редактирано от Mo6no : 01-26-2013 на 03:10

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    Цитирай Първоначално написано от SpiritInBlack Виж мнението
    трябва да ви забранят на глупаците да имате право на глас
    В такъв случай ти пръв ще останеш без такова право.
    Welcome to the Jungle...

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от FuCKkK13 Виж мнението
    ЗА... но аз така или иначе нямам правото да гласувам ... България се нуждае от работни места,а това може да осигури доста .... може би и ще поевтинее тока ... но наистина това не е работа за всеки 2ри
    ще отвориш места за 1000 човека после цял народ ще плаща
    цената е прекалено висока
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от draid Виж мнението
    Жалко наистина, ние сме народ с робско мислене, народ които не иска да поема отговорност, народ които дори когато му се дава за първи път от 23г. този демократичен "лост" в ръцете, отново предпочита да си седи и да плюе по управляващите и да обяснява как не е негова работа да взема решение. Наистина ми е болно. Тая централа, а и всеки друг голям проект не е нито на политиците, нито на учените, че да решават те. Такива проекти са от значение за цялата държава в дългосрочен план и това, че някакви хора не искат да си направят труда да проведат собствено "проучване" и да извадят на базата на дадени аргументи истината за себе си е адски тъжно.
    За да можеш да направиш решение по въпроса, трябва наистина да си наясно с евентуалните рискове. За една голяма част от българите думата радиация е нещо твърде неясно. Не мисля, че е смислено сульо и пульо да дават гласове, защото са чули някога за Чернобил (примерно). Има си хора, които разбират от ядрена енергетика. Те би следвало да имат най-обективното мнение. Това е все едно да помолиш семейството на болен да реши вместо лекарите има ли нужда от операция или не. Като не разбираш последиците от едно нещо, по-добре да не се правиш на всезнаещ. Един от проблемите в държавата ни е, че никой нищо не знае, но всеки от всичко разбира.

КОлкото до мен и семейството ми, ние ще гласуваме ЗА. Макар, че:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1737644
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Стига с тая цена, какво си представяте, че ще плащате до живот за тая централа ли ? Да излезе по 1500-2000лв на човек и това е, при все че тия пари няма да се дадат на куп. Дали ще се краде от проекта или няма, мисля че е пределно ясно на всички. Някой замислял ли се е че в момента плащаме на Бойко магистралите ? Колко пари струват тия магистрали ? Ама като има възможност за някакъв сериозен проект и хайде, ще плащаме, хората се стресират че парите се наливат на едно място, а иначе изтичат многократно повече по разни проектчета за по 10-15млн. Единственото негативно въздействие на централата може да бъде икономическо. Това е проект с дългосрочно изплащане, такъв проект се изплаща за 30-40г. И е на печалба 15-20г. А относно това, че Бойко ще си направи каквото си иска, дори и 4млн да са за е повече от ясно, че референдума няма никаква законова тежест - също. Но след като се дава възможност на хората да си кажат мнението, то значи е редно да го направят, вместо да се оплакват постоянно. И ако управляващите не се съгласят с това, то хората ще знаят че си правят каквото искат и е някакъв произвол. Не трябва тия 240 човека да забравят, благодарение на кого са там и управляват. Дали референдума в Швейцария за или против ЕС е бил в резона на всички хора ? Не мисля. Но те гласуват и се съобразяват с това което народа иска, другото е без значение.

А да ми говорят няма пари, при положение, че ликвидираха държавния резерв, за да построят метрото и някви магистрали изобщо няма право да говори. Че наливат пари в асфалт, вместо в здравеопазване и образование.
    Последно редактирано от draid : 01-26-2013 на 07:19

Двоен...

Мега фен Аватара на PurpleDream
    Град
    ....in the rain...
    Цитирай Първоначално написано от SisiStrange Виж мнението
    ....
    КОлкото до мен и семейството ми, ние ще гласуваме ЗА. Макар, че:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1737644
    ей тоя Бойко и той... това с каква цел го казва, той е ЗА, но няма да строи, защото няма пари, и пак сере та сере по другите...
    пак мотае нещо, сега ще чака хората да гласуват ЗА и като знаят, че няма пари, защото Бате Бойко така казва, да се съгласят и да си дават последните пари
    айде моле ви се, пълни лайна ни заливат от всякъде, гледах клипчето, което е постнато тук, много хубаво и сладко говорят специалистите, всичко звучи много добре, но какво става, ако започне да се строи и тъко я построят и опа ТЕЦовете и АЕЦ Козлудуй се затворят? (реално питам ;д ако може хора, които разбират да ми отговорят) пак оставаме с една централа, нито тока ще е евтин, нито нищо
    като искат България да е водеща по нещо в Европа, защо първо не направят хората да се чувстват европейци, амиии не знам, на пример с нормални заплати, пенсии..... отдалечавам се от темата, но това ме ядосва най - много, в бедната ни държавица да хвърлят луди пари за нещо, което... оправи едно нещо, па развали друго

добре, убедих се, че централата ще е с 10000000 защити и предпазни мерки и опаснст няма
    сега ме убедете, че народа няма да пострада от хвърлянето на толкова пари, сега и за в близкото бъдеще, защото за това ми е най- болно,за глупавия, беден народец, подхърлян, подритван, командван, лъган, прецакван
    Залагате ли?! Спечелихте ли?!
    Че аз умирам, а вас ви презирам!

Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    И сега сметката ни за ток е над 50лв. Или около. Когато свърши живота на АЕЦ Козлодуй, ще се налага да купуваме от чужбина. Мислиш ли, че сметките ни ще са по-малки? Или, че милите хора от енергото няма да измислят пак с какво ОТГОРЕ НА ТОВА да ни оберат?
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Супер фен Аватара на SpiritInBlack
    Смешни сте.Аз съм убеден , че нито един от вас дори не разбира за какво е реферундмът , да не говорим за параметрите по евентуалния инвестиционен проект.Ако един ден ви управлявам , ще признавам интересите единствено на тези , които вярват безрезервно в мен.Просто не е във ваш интерес да се бъркате в неща , които не разбирате.

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Смешни сте.Аз съм убеден , че нито един от вас дори не разбира за какво е реферундмът , да не говорим за параметрите по евентуалния инвестиционен проект.Ако един ден ви управлявам , ще признавам интересите единствено на тези , които вярват безрезервно в мен.Просто не е във ваш интерес да се бъркате в неща , които не разбирате.
    Ти да не си Господ, че някой да вярва безрезервно в тебе (facepalm)
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Супер фен Аватара на SpiritInBlack
    Нали знаеш вица за Меси и Ронално ?

Ако продължа да се занимавам с политика и някой ден бъда избран от немай-къде , повярвай ми , ще взема , каквото може да се вземе от държавата.Ако обаче някой повярва в мен, никога не разочаровам.Прочети няколко книги на Дейл Карнеги.

едит : надявам се някой от вас да прави разлика между финансов и икономичен анализ , което трябва в малка или по-голяма степен да бъде водещето за всеки от вас.А нещата , които се тиражират по медиите..научете от мен , че истината , която ви е представяна, е много , ама наистина много далеч от ИСТИНАТА.
    Последно редактирано от SpiritInBlack : 01-26-2013 на 14:17

Мега фен Аватара на PurpleDream
    Град
    ....in the rain...
    то в тая държава нищо не се прави за интереса на народа
    Залагате ли?! Спечелихте ли?!
    Че аз умирам, а вас ви презирам!

Цитирай Първоначално написано от PurpleDream Виж мнението
    ей тоя Бойко и той... това с каква цел го казва, той е ЗА, но няма да строи, защото няма пари, и пак сере та сере по другите...
    пак мотае нещо, сега ще чака хората да гласуват ЗА и като знаят, че няма пари, защото Бате Бойко така казва, да се съгласят и да си дават последните пари
    айде моле ви се, пълни лайна ни заливат от всякъде, гледах клипчето, което е постнато тук, много хубаво и сладко говорят специалистите, всичко звучи много добре, но какво става, ако започне да се строи и тъко я построят и опа ТЕЦовете и АЕЦ Козлудуй се затворят? (реално питам ;д ако може хора, които разбират да ми отговорят) пак оставаме с една централа, нито тока ще е евтин, нито нищо
    като искат България да е водеща по нещо в Европа, защо първо не направят хората да се чувстват европейци, амиии не знам, на пример с нормални заплати, пенсии..... отдалечавам се от темата, но това ме ядосва най - много, в бедната ни държавица да хвърлят луди пари за нещо, което... оправи едно нещо, па развали друго

добре, убедих се, че централата ще е с 10000000 защити и предпазни мерки и опаснст няма
    сега ме убедете, че народа няма да пострада от хвърлянето на толкова пари, сега и за в близкото бъдеще, защото за това ми е най- болно,за глупавия, беден народец, подхърлян, подритван, командван, лъган, прецакван
    Няма какво да те убеждавам повече. Тръби се колко е скъпа централата, ама никой не казва че отиват по 4 млрд. на година за циганите...

Има два варианта, не стоим електроцентрали -> купуваме ток от Турция и Румъния
    Строим -> Продаваме, а когато живота на Козлодуй завърши, ако има недостиг, спираме да продаваме, но не купуваме.

Евентуална нова централа не се прави за да си имаме 2, а за да подсигури енергопотреблението след спиране на другите.

А ти защо реши, че разбираш нещата повече от нас ? При положение че нито ни знаеш, нито знаеш на кой до къде му се простират връзките ?

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    успех с гласуването днес :Д

Banned Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от DisappointedDreamer Виж мнението
    успех с гласуването днес :Д
    няма смисъл.. лентичката каза и да се гласува с ДА няма пари

Мега фен Аватара на DisappointedDreamer
    Град
    София, България
    мойто беше сарказъм :Д

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от SisiStrange Виж мнението
    Eбаси пародията. Тъкмо с майка коментирахме как има все повече недоволни от Бойко и като нищо от лятото ще цъфнат пак червените на власт.

Аз съм против референдума, защото не смятам, че българинът разбира (освен от пари, коли и жени, разбира се) от икономика, камо ли пък от ядрена енергия.
    Ще гласувам ЗА, защото смятам, че в това нещо има бъдеще. Аргументът с безопасността е безумен предвид румънската и турската централа. За съжаление, аспектът, който най-много ме вълнува - икономическия, е доста в сянка, изключително неизяснен и спекулиран, но смятам, че в АЕЦ е бъдещето. Соларните панели и подобни алтернативни източници на енергия не ги виждам в нашата държавица скоро. Доста държави продължават да използват АЕЦ, а немалко тепърва се ориентират натам, а само Германия и Япония се отдръпват.

Аз съм против конкретния референдум.Това е област, в която решенията трябва да бъдат базирани на експертизи от специалисти, а не от Сульо и Пульо.
    След като живота на 5-ти реактор изтича 2019 и на 6-ти 2021г. А доставената енергия ок Козлодуй е около 30% от общата производствена мощ. След като 3 от големите ТЕЦ-ове имат живот максимум до 2030-2035. Искам да ми кажеш, как ще покрием потреблението на ток ? Ще купуваме от Турция ли ? И от къде измислихте тая цена 210млрд ??? Инвестицията, която България трябваше да направи е 6.3 млрд. €. Отделен е въпроса дали трябва да се направят 7 и 8 реактор в Козлодуй.
    Мда. + аргумента, че съпътстващата инфраструктура се поема от немския посредник, с когото не знам какво стана обаче.

Няма да го построят тоя АЕЦ обаче. Всяко правителство се страхува да прави промени в последните месеци от мандата си.
    Избирателната активност е мизерна. Във Велико Търново - около един процент.

Мега фен Аватара на granger
    Град
    Beyond reality
    Аз ходих и гласувах вече. С какъв глас ще запазя за себе си,но ми направи впечатление ,че тук беше висока избирателната активност до 13:30 някъде,при нас някъде половината, имащи право на глас, бяха гласували,което си е доста.
    maDamn

anonymous708973
    Guest
    При нас бяха 13% в 12.30.

Мега фен
    Аз още към 10 часа ходих да гласувам.

Иначе искам да питам тия дето са против референдума изобщо, тъй като ние простолюдието не сме компетентни по тия въпроси. Докъде я докарахме досега, докато през всичките тези години решенията ги взимаха компетентните по дадените въпроси ? А иначе специално за ядрената енергетика имам един въпрос. Има ли България като държава някакъв дългосрочен план как ще се развива ядрената енергетика, и ще се развива ли изобщо ? Аз ще ви кажа, не, България няма абсолютно никаква дългосрочна политическа стратегия по нито един важен въпрос, специалистите никой не ги пита за нищо, а решенията, които се взимат са за благото на определени хора, които може би са зависими от други хора, но не и заради нас. Всичко е политика, ако си мислите, че човек, който е лидер на някоя партия или е партийно обвързан по някакъв начин ще си каже своето лично мнение се лъжете. Защо един политик може да си смени мнението по такъв важен въпрос, значим за поколения българи,няколко пъти за няколко години, а аз да не мога да ида да гласувам...
    Законът е закон,
    но той врата в полето е
    и луд е оня, който потърси там сърцето си...

Аз ходих към 12 и в моята секция имаше някакви смешни 50-тина плика пуснати... Просто от нас нищо не става и го доказваме за пореден път.

Мега фен Аватара на granger
    Град
    Beyond reality
    Аз пък не виждам защо някой трябва да гласува,когато няма мнение.
    Родителите ми , за разлика от мен не гласуваха,защото не са сигурни в избора си и се колебаят. Аз за себе си сметнах,че съм достатъчно информирана и подадох своя глас. Щом нямаш идея как да гласуваш - не го прави.
    maDamn

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от granger Виж мнението
    Аз пък не виждам защо някой трябва да гласува,когато няма мнение.
    като нямаш мнение - не ходиш да гласуваш, но все ми се струва, че всеки би трябвало да има някаква гражданска позиция
    Законът е закон,
    но той врата в полето е
    и луд е оня, който потърси там сърцето си...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си