- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Висше образование в чужбина
Здравейте! В момента съм 10 клас, но сериозно започвам да се замислям за по-нататъчното си образование. Много бих искала да се запиша в някой университет във Великобритания (САЩ също е вариант), но проблемът е, че не знам каква е цялата процедура. Поразрових се в Интернет и доколкото разбрах, трябва да се явя на някакъв изпит по английски TOEFL, IELTS, SAT и някакви други такива. Първият ми въпрос е: Кога трябва да се явявам на такива изпити и на кой от всичките трябва да се явя. Разбрах, че едното важи за Великобритания, а другото за САЩ. Интересува ме и какво съдържат тези изпити, разбира се прочетох всичко възможно, което намерих, но все пак бих искала да чуя мнение, на някого, който се е явявал на такъв вид изпити. Трудно ли е и откога е започнал да се подготвя. С английския като цяло съм добре, но проблемът е, че в училище го изучавам като втори език, което ще рече, че учим за ниво B1-B2... глупости, които сме ги учили в по-долните класове, а и като гледам няма да стигнем до по-сложните неща до 12 клас. Та, долу-горе да се ориентирам към някакви уроци или курсове. Нали има и някакви PTE изпити... те дали ще ми послужат за нещо? Следващият ми въпрос е свързан със самото кандидадстване. Как става? Ако, дай Боже, ме приемат в някой университет има ли пансиони или общежития, безплатни ли са или ще трябва ли да плащам отделно за тях или за квартира? Все още не съм се насочила към точно определен университет и професия, но засега обмислям психологията като вариант. Нека някой, който има опит и в момента учи в някоя англоговоряща страна да каже как е минало всичко... от матурите в България, изпитите TOEFL, кандидадстване, настаняване и така нататък... наистина ще ми е от голяма полза. Също така да каже дали е доволен от системата и самото образование. Някакви впечатления или забележки?
Дано не съм пропуснала нещо... в момента толкова много неща ми се въртят в главата...
Благодаря на всички отзовали се!
Ох.
Изобщо не си се разровила.
Като цяло, САТ И и САТ ИИ искат за щатите. Другите две са по-широко разпространени в Обединеното Кралство. Но, всеки университет е различен, така, че когато се насочиш към някой, провери какви са му Entry Requirements. Какво съдържат изпитите пише в гугъл - достатъчно е да се поразровиш. Има listening, speaking, writing, а SAT II а по няколко избрани предмета - примерно биология, математика и т.н. Зависи от университета.
Повечето университети в Щатите са с крайни срокове за кандидатстване есента. (до колкото съм запозната) което означава, че ще трябва да кандидатстваш есента на 11-ти клас, което е след малко повече от половин година. Следователно, TOEFL, и/или IELTS; SAT and SAT II ще трябва да държиш това лято. Има подготвителни курсове, които ти помагат да изкараш хубава оценка на тези изпити в България. Имай в предвид, че САТ е по-труден от първите два.
Не съм се явявала на тези изпити, защото не ми трябват. Също така, срока за кандидатстване в Оксфорд или Кеймдридж май беше 15 октомври. // ако не се лъжа. 90% сигурна съм
Какво означава 'с английския като цяло съм добре'? Това няма да мине, особено ако ще учиш в англоговорящ унивеситет.
Колкото до общежитие - зависи от университета. В Щатите сигурно ще ти осигурят квартира в кампус, но там цените са огромни, освен ако разбира се не спечелиш стипендия. Във Великобритания цените също са високи на семестър, а там стипендии рядко дават на чуждестранни ученици.
към кой университет си се насочила? извънкласни дейности имаш ли? мислила ли си за това, кой ще ти напише препоръките?
пиши на shmatarok; тя ще ти бъде от полза. за великобритания
забравих да спомена, че за ЮК се кандидатства през ucas.
и на amk933; той за САЩ.
Здравей!
Първо да ти кажа, че много добре си се ориентирала. Аз съм 11 клас в момента но също ще направя всичко възможно да си бия шута към UK като завърша. Предполагам те интересува как стоят нещата със таксите (които не са малки) и така наречените студентски заеми. Ако в последните 3 години си живяла в България или някоя друга страна-членка на ЕС, и те приемат в университет в Обединеното Кралство, имаш право да получиш правителствен кредит който ти покрива всички такси в университета. След като завършиш бакалаварската си степен имаш срок от 25 години да започнеш да връщаш кредита. Всеки университет си има общежития които в общия не са безплатни.
За изпитите за сертификати, по-сериозните са TOEFL и IELTS, като разликите са че първия е american english и самият изпит се прави на компютър, а IELTS си е british english. Който и да вземеш ще ти свърши работа, но разбира се, IELTS се зачита повече ако кандидатсваш в UK.
Кандидатстването става до Юни месец в годината която искаш да започнеш. , имаш право да избереш до 5 университета в който да кандидатстваш, така че е хубаво да се ориентираш и към това. Отвори тази класация и разгледай различните университети в областа която те интересува. Хубаво е да подбереш 5-те избора според възможностите си.
В момента не се сещам за нещо друго, но със сигурност съм пропуснал нещо така че, ако има нещо питай тук или на ЛС![]()
Последно редактирано от MoonFlyer : 01-26-2013 на 18:36
Луди ли сте да давате 9000 паунда на година за образование бе? Аз уча във UK и съм последна година съответно таксите са ми от старите - по 3000 на година и не съжалявам. Обаче 9000 годишно е ужасно много тва си е 60000 лева само за таксите, да не говорим за общежитие и живот които пак са доста скъпи особено па в Лондон. А да не говорим, че отношението на Англичани към Българи е ужасно. Нямаме право да работим тук без специално разрешително което се вади изключително трудно (по план трябва до година да отпадне ама не е съвсем ясно още). А и не е като да е пълно с работа. Пък конкуренцията е ужасно голяма. По добре се насочете към Германия примерно, има много повече работа и образованието е безплатно
Абе, в Шотландия някои унита са безплатни, а повечето с много ниски такси.
Ти какво си мислиш? Че като отидеш в Германия, отношението на германците към българите ще е розово? Жестоко се лъжеш.
А, ако авторката търсеше безплатни университети, бих предложила Скандинавските страни. Само дето тук унито може да ти е безплатно, а всичко друго - ужасно скъпо.
shmatarok to the rescue
Тъй.
Като цяло са ти описали нещата вече, аз само ще допълня някои неща.
Първо, във Великобритания се кандидатства до 15 януари, а не до юни месец. Ако подадеш документи след 15,01, разглеждат кандидатурата ти като късна и получаваш място единствено, ако нямат прекалено голям наплив за съответната ситуация.
Второ, университетите от Оксбридж + всички медицински специалности, с изключение на фармацията, ако не се лъжа, имат краен срок за кандидатстване 15ти октомври, в годината, в която си 12ти клас.
Трето, таксата за обучение в Шотландия се покрива от шотландското правителство, т.е. от SAAS, така че ти не се налага да даваш от собствените си пари за образование.
В Англия таксите на повечето специалности в момента са 9000 паунда на година. Имаш право да получиш студентски заем, който започваш да връщаш след като си намериш работа с годишен приход 25 000 паунда. След 30 години, доколкото помня, онова, което не си доизплатил от заема ти се опрощава.
За настаняването - имаш право на общежитие, ако искаш, само че общежитието в повечето случаи излиза по-скъпо от квартирата.
Относно изпитите - в повечето случаи за кандидатстване в Обединеното Кралство, работа ще ти свършат и TOEFL, и IELTS. За някои специалности и някои университети обаче могат да имат допълнителни изисквания като САТ, портфолиота, за медицинските специалности специални отделни изпити и т.н. Такива случаи обаче са по-скоро изключения.
Английският ти обаче трябва да е на много високо ниво. Аз завърших езикова гимназия и не си правих труда да ходя на курсове и се подготвях сама, в Замунда има супер много информация, примерни тестове, съвети и всичко, което може да ти дойде на акъла. За Listening-a слушай радио bbc 4, за да свикнеш донякъде с чуждото произношение. PTE не знам къде и за какво може да ти послужи, за първи път го чувам или поне не съм обръщала внимание, ако някой го е споменавал.
Иначе колкото до специалността ти - до преди две години бих казала, че беше доста лесно да влезеш с Психология, само че в последно време желаещите за тази специалност се увеличиха доста и изискванията за прием станаха по-високи. Което ме навежда на мисълта, че трябва да имаш диплома над 5,50, за да имаш шанс за по-добрите университети.
Ако имаш още някакви въпроси, свързани с нещо питай.