- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Чинчила.
Здравейте,
Наскоро открих, че освен тарантулите и костенурките, искам да си имам и някое животинче, с което мога да си играя. Първо исках кученце, но прецених, че апартамента ми не е подходящ, а в къщата на приятеля ми засега няма как.
След това съвсем случайно попаднах на едни ужасно сладки чинчили в зоомагазина и се влюбих.
Та ще си взимам в близкото бъдеще. Прочетох доста за тях вече, но ми се щеше да обменя опит с хора, които вече имат.![]()
Колко често си я пускате навън да обикаля?
Как решихте проблема с гризането на кабелите?
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Имам чинчила от доста време. Много си я обичам, обаче понякога е доста трудна за отглеждане. Например много мразя когато ужасно ми се спи започва да скачка върху мен и не ме оставя да спяно въпреки това е ужасно сладка и влюбчива!
СисиПопринцип едва ли ще мога да дам кой знае какво мнение обаче една приятелка преди 2 години имаше чинчила общо взето казваше ,че не изисква много грижи . Обаче много наяжда мебелите ,хапе и въобще не подлежи на никакво възпитание . Не е като кучетата и котките да можеш да го дресираш . Беше им наял целият диван и се наложи да го продат животинчето иначе е сладко но си помисли дали си заслужава
![]()
Да, аз също чух за частта с яденето на мебелите.Иначе всички казват, че не хапе много хората освен, ако много не я дразнят. Аз си мислех да я пускам под наблюдение да беснее, докато съм си в нас, иначе то си има специални клетки за тях на няколко нива да тичат и скачат. Само частта с кабелите ме притеснява повечко.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Да това за клетките си се знае ,че седят там обаче пуснаш ли ги дори за 15 минути може да ти съсипят мебелите . Защо не си вземеш декоративно зайче ? :d
Ами зайците никога не са ми били любими животни, честно казано. Не, че не са сладки, просто не бих си гледала. Чинчилите пък са ми ужасно красиви, игриви и интересни.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Имах преди няколко години и се казваше George, ама ние си му викахме Гошота както и да е.
Това, което се сещам е, че и те както морските свинчета са доста чувствителни и трябва да внимаваш с какво го храниш, за да нямаш проблеми. Най-добре му купувай храна, давай му вода и от време на време някой друг плод. Проблем с гризане на кабели не съм имала, тъй като той си стоеше предимно в клетката, само когато си играехме съм го пускала на замята и съм го наблюдавала постоянно. Никога не го гали в обратна посока на косъма, понеже имат някакъв мъх, който им се набива така в кожата и ги боли. И му сложи ваничка с талк (продават се в зоомагазините), понеже им харесва да се валят в нея пък и е добре за кожата и козината им.
И трябва да внимавам да не я мокря, нали? Така пише из разни сайтове: не обичали да ги мокриш.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Тази, която си харесах аз е 90лв. Иначе мисля, че има и по 60, а в скъпите зоомагазини са около 130лв. Но в тях много неща са с такава надценка, че... Ето, гледах в ZOO CENTER клетки за чинчили по 200лв. Ужас, демек. В нашия скромен зоомагазин са по 30лв.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Вземи си морско свинче. Кака ми си беше взела едно дето приличаше на чинчила :Д същата козина дори.
Не знам защо, ама морските свинчета винаги са ми били неприятни. о.О Няма определена причина, но като ги гледам и ми настръхва косъма.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
О.о и от кое по-точно ти настръхва косъма?
Имала съм две морски свинчета, с два ризлични косъма. Кротки, сладки, гушкаш ги, не хапят кабели, нито пък мебели. Общо взето проблеми нямаш.
Не знам, не е нарочно. Харесвам зайци, хамстери, мишлета, катерици и всякакви почти производни, но морски свинчета - не. Може би, защото като малка ме водиха на гости на един приятел, той имаше морско свинче и нещо не се харесахме (с животинката). Не помня точно каква беше ситуацията, трябва да съм била на 4-5г.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Ами ако си решила да си вземеш чинчила според мен първо трябва да погледнеш разни неща за отглеждането й и да помислиш дали си заслужава . Иначе на мен зайчите много ми допадат но заради кучето ми не бих си взела![]()
Пускай я само в коридора или на терасата. Чинчила не съм гледала, но имахме зайче, което ни наяде всички кабели. Освен че е много неприятно и трябваше да се специализираме в лепенето на кабели, и за самата животинка е много опасно. Затова започнахме да пускаме зайчето само в коридора, като прибирахме всички обувки. ;д
Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.
За коридора не е никак лоша идея. Нашия е голям и доста подходящ.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Ако стоиш и си го гледаш къде ходи, където и да го пуснеш няма да имаш проблеми. Аз поне никога не съм имала с моето. Беше много кротко и обичаше да се гушка. Обаче съм имала свине, които са ми яли кабели и са ме хапали, така че то си е до животното. И след като си го взимаш като заместител на куче, много по-добър избор е от хамстер или свинче.
Колкото до водата, може да му се мокри козината, ако е много мръсно и има нужда, но внимавай с главата, тя трябва да е суха. И не го оставяй след това само да изсъхне, може да се разболее ако стои мокро дълго време.
^ Така и ще направя.
Благодаря на всички, утре сладурчето идва. <3 Очаквайте снимки.![]()
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Айде аз чакам снимките на малкото пухче <3
Леле, трябвало е да се хвана да обезопасявам домове.Накупих от кутийките за обезопасяване на кабели и оправих де що има кабел в стаята ми. Много ще ми е интересно как ще набара къде да гризе.
Сега само я чакам. <3 Още малко.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Дааз нямам търпение да видя малкото пухче <3
ТУК Е!!!!! МНого е сладка, вече и сложихме всичко. Има си пясък, талашит, сено, ядене, пелети, вода, всичко! <3 В началото беше супер стресната, сега вече се успокоява. Утре като е по-светло и съвсем се кротне, ще я снимам. Сега имаме няколко тъмни снимки, ама са размазани, че беснееше из клетката, докато огледа всичко.![]()
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()