- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво е мнението ви?
Самоутвърждаването не е задължително да е в положителна насока. Важното е да има "нещо" чуждо, за което да се закачиш и то да стане твое. Това е самоутвърждаване - затвърждаване на его-представата за себе си. В повечето случаи даже самоутвърждаването е както положително, така и отрицателно. Пример е точно християнството, където често християните се идентифицират със "своите" грехове. И се изживяват като незначителни и "грешни". Но го има и в обратната насока - примерно усещането, че "се движа по правилния път", че " правя нещо добро", че "съм човек на Бога" и т.н. и т.н. Всъщност изобщо няма значение дали е положително или отрицателно. И положителните и отрицателните идентификации имат его-утвърждаващ характер. Има милиони хора, които се идентифицират със своята "драма история" и страдат от някакви фантомни илюзии " Аз съм негодник", "нищо не съм постигнал" и всякакви други изживявания като незначителни. Именно около такива представи за себе си (изживявания) гравитира егото. Важното е да има нещо, за което да се закачи, нещо с което да се "изживява".
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 02-07-2013 на 09:37