- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Какво е мнението ви?
Абе ти си ебати селската махленска клюкарка,като не ти харесва темата не пиши неможе ли секи да си пише за квото си иска.В тоя раздел брат секи втори коментар е твой да не си админ на сайта на всяка манджа мерудия ти от не пиши в темата разбираш ли във форума няма нито една твоя тема но за сметка на това във всяка тема ти имаш най-много коменти ,като си отворенгяс направи една да видиме колко възвишена и осъзната ще бъде ще си пишеш сам със себе и просто екстра ще бъде малко да си затвориш устата копеле.
Не вярвам в такъв или поне не и в Рая,Ада,прераждането,
Подземното царство,Чистилището и т.н.
Самата идея за Рая е доста утопична,докато за Ада точно обратното.Но пък и двете са доста привлекателни,самият живот след смъртта.В допълнение към религията са идеален стимул за праведен живот.Перфектен начин за привличане на вярващи...
Не съм се срещала с такива хора и не вярвам в истинското им съществуване - хора,притежаващи способността да контактуват с мъртвите.Преди известно време гледах биографичен филм за Хари Худини,в действителност,той прекарва част от живота си,именно,търсейки някой,който да го свърже с вече починал човек.Не съм сигурна,но май се среща и със съпругата на Сър Артър Конан Дойл.Резултатът - Худини пише редица трудове,с които изопачава подобни шарлатани.
А от ПБС не съм се интересувала достатъчно.
Относно дежа вю-то,съществува и научна теория.Не става дума само за спомени от минал(и) живот(и),както е и една от хипотезите.Аз лично,съм чела истории за хора,знаещи езици,които не са учили и всякакви такива,но честно казано,не вярвам в прераждането.
Относно Ванга също съм скептично настроена,макар да съм чувала и чела разни истории.Още повече,не ми е приятно да попадам на "нейни(?)" предсказания относно бъдещето и т.н.
ако не живеех на Земята и ако не бях израснал в такива природни закони и ограниченост, в които ни е поставил Бог, и ако някой ми беше казал че съществува някъде такова място като Земята и че могат да съществуват хора атеисти и аз нямаше да повярвам, ................ ама уви.
Ако целия си живот си го прекарал в някакво обежище под земята и някой ти каже, че съществува такова нещо като небе, океан, планини и т.н. сигурно пак няма да повярваш.
Една от основните грешки на атеистите е, че се опитват да си обяснят духовния свят, с материални закономерности на познатата им действителност.
Последно редактирано от defender : 02-06-2013 на 19:14
това дали вярваш или не, не трябва да зависи от светските познания които имаш.............. има вярващи от всякакво ниво на интелигентност, от неуки до професори. .......................... но факт е че светската ученост възгордява.
Последно редактирано от defender : 02-06-2013 на 19:40
Такива неща се четат, пишат и вярват само от хора, които попиват безразборно всякаква информация. Единственото условие е да е провокативна и интересна, пък дали е истина няма значение. А ако може да служи и за целите на някоя доктрина, още по-добре. Примерно "Новия световен ред" се "привижда" във всяко нещо от тези, които се борят срещу него. Или пък християните виждат във всяко нещо работа на Дявола, и така се изживяват като "добри" и "борещи се срещу злото" хора. Всяка такава групичка си има своите страхове и идоли - всички онези малки историйки, които си скалъпват както могат, само и само да е в резонанс с общата идея. Същото явление го има и в по-индивидуален вариант. И точно това и иска автора - да му разказваме интересни историйки и приказки за лека нощ. Обратно пък има и такива, които обичат да споделят такава информация и да я изживяват като истина. Нищо че ако се направи един малко по-задълбочен анализ на всичките приказки за извънземни, призраци, рептили, сънища, зодии, магии, и т.н. ще се види, че това са просто скалъпени и стъкмени историйки, към които обезателно има прикрепени някои от следните его-стимули : страх и самодоволство. Докато едните си завиват шапки от алуминиево фолио в страх от извънземни, то други пък се гордеят с измислените характеристики на зодиите си. Всичко се върти около това да изживяват някаква чужда истина като своя и оттам да черпят самоутвърждаване и усещане за реалност.
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 02-06-2013 на 20:54
^
добре бе, я пробвай тогава да станеш вярващ, да видим дали и колко ще се самоутвърдиш.
Следих известно време подобни семинари и книги за илюминати, извънземни и т.н., и докато повечето се чудят как да се опазят от илюминатите, моята мисъл беше какви са реалните печалби от подобна дейност. В смисъл печалбите от книги и семинари, чат пат някое посещение в предаване.
Въпреки че това не е насочено към мен мисля да ти отговоря.
Раждаш се и ти слагат каишка на вратът, защото в обществото това е прието за полезно, но този каишка не само че не е полезна но и вредна(ако не вредна то поне неудобна). Растеш и бум един ден осъзнаваш вредата от каишката, махаш я, а един ден цъфва някой който ти обяснява колко е полезна каишката. И в този ред на мисли ти си този който дрънка как е полезна каишката.
Самоутвърждаването не е задължително да е в положителна насока. Важното е да има "нещо" чуждо, за което да се закачиш и то да стане твое. Това е самоутвърждаване - затвърждаване на его-представата за себе си. В повечето случаи даже самоутвърждаването е както положително, така и отрицателно. Пример е точно християнството, където често християните се идентифицират със "своите" грехове. И се изживяват като незначителни и "грешни". Но го има и в обратната насока - примерно усещането, че "се движа по правилния път", че " правя нещо добро", че "съм човек на Бога" и т.н. и т.н. Всъщност изобщо няма значение дали е положително или отрицателно. И положителните и отрицателните идентификации имат его-утвърждаващ характер. Има милиони хора, които се идентифицират със своята "драма история" и страдат от някакви фантомни илюзии " Аз съм негодник", "нищо не съм постигнал" и всякакви други изживявания като незначителни. Именно около такива представи за себе си (изживявания) гравитира егото. Важното е да има нещо, за което да се закачи, нещо с което да се "изживява".
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 02-07-2013 на 09:37
е да предположим, че си прав, и какво значение има всичко това, трябва да се срамувам ли ...................... естествено че християните се идентифицират чрез Бог, а не чрез Азът.
Нали сме създадени за да живеем и Бог е създал всеки човек като личност, естествено че трябва да се идентифицираме, т.е. дали ще се идентифицираме чрез Бог или против Бог, нали това е целта на занятието.......................
Защо трябва напълно да отхвърляме себе си, това е грях и незачитане на Божия образ в нас ............. това що годе си е вид самоубийство...................... Ние не се стремим да убием или да заличим личността в себе си, а да я приведем в правилно духовно устроение.
Последно редактирано от defender : 02-07-2013 на 10:23
Ти сега с мен ли говориш или с образите в главата си? На така зададени въпроси не мога да отговоря, защото те са валидни само в контекста на поредните себеизживяванията.
Не сме създадени от никой и такова твърдение като " създадени сме да бъдем" подсказва отново онова "закачане" към нещо и прехвърляне на отговорността към него. И така чрез "създадени сме да бъдем" всичко може да се оправдае. И това върши работа именно за онези, които искат някой да ги е създал да бъдат каквито са, защото иначе ще трябва да поемат отговорността за това в какво са се само-сътворили. И ще трябва да поемат отговорност за това в какво сътворяват света си. Докато като има Господ всичко е (само)оправдано понеже е "дадено отгоре".
И не ти говоря да отхвърляш себе си. Нали онези, дето изпадат в депресии и се наливат с алкохол, отхвърлят именно себе си. Те не могат да живеят с представата за себе си. Аз не ти говоря да отхвърлиш себе си и да се прекроиш в нещо друго. Аз ти говоря за изчезване на самата концепция за себе си, но не отхвърляне. Отхвърлянето на себе си значи отново да се идентифицираш с нещо - "Аз съм това, аз не съм това", тоест отново има Аз. А моята идея е съвсем друга. Тя не става с отхвърляне на себе си, а с разбиране и осмисляне на механизмите, по които Аз-ът работи. Така се навлиза в едно друго поле, един друг свят, отвъд този на поредното само-изживяване. Там където човек може безпристрастно да се се изучава и анализира.
И това естествено е един вид личностно самоубийство, но то е задължителен етап за онези, които могат/искат/имат силата да погледнат отвъд, там където е скритото. Личността никога не може да погледне обективно на нещата, защото личността задължително има предварително установена позиция и така предварително компрометира всяко знание, защото проектира себе си върху него.
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 02-07-2013 на 10:56
ами добре, и къв е проблема - горенаписаното са си някакви твои изживявани за правилно и неправилно.
Да старая се да се изживявам чрез Бог, защото от Него съм получил и битие и личност. Няма начин творението да не се изживява чрез Твореца....................
това е философията на Библията, твоята философия си е някаква твоя философия с твоите си правила за личностно умъртвяване. ............. тва си е твой проблем.
свободната си воля не можем да оправдаем.
можем да се оправдаваме колко си щем и това е нищо, но дали Бог ще ни оправдае.
Последно редактирано от defender : 02-07-2013 на 11:01
Все още не можеш да осъзнаеш, че НЕ говоря за нещо КОЛИЧЕСТВЕНО различно, а за нещо КАЧЕСТВЕНО различно. При мен няма философия, няма изживяване за правилно и неправилно, няма изживяване за добро и лошо, за АЗ и не-АЗ.
И действително няма как творението да не се изживява чрез Твореца, но това е само докато човека е творение. А чрез изучаване на вътрешния свят и чрез ИНДИВИДУАЛИЗЪМ човек вече става творецът, не творението. И тогава разбираш, че " ти сам си творение на себе си", и носиш отговорност за творенията си. Това е човека - той е творецът, той е творението и творенето - всичко това едновременно. Но на някои хора не им е удобно да са творци, защото твореца носи отговорност за творението си. А хората искат да са творения, да са "образи и подобия", понеже е по-лесно да си "тухла в стената".
Последно редактирано от In_Nomine_Sathanas : 02-07-2013 на 11:33
ами добре, това за мен не е важно имаш ли нямаш ли философия, можеше да си го спестиш самоизтъкването.
ти ме караш да коментирам християнството но така че да се съобразявам с правилата (т.е. с неправилата, хихи) на твоята неФилософия (или каквотго и да е там, щом казваш че нямаш философия), това няма как да стане.
Според мен чрез правилно изучаване на вътрешния свят човек стига до Твореца.
И тогава разбираш, че носиш отговорност за творенията си. - тук съм съгласен
ПП: абе като казваш, че нямаш философия, каква ти е фолософията да се изпикаеш примерно или ти не пикаеш.
Последно редактирано от defender : 02-07-2013 на 11:39
Не те карам да правиш нищо. Просто ти "подхвърлям" някой неща, току виж може да прескочиш бариерата на собствената си само-илюзия.
Отново виждам, че нищо не си разбрал. И отново разсъждаваш в мисловната конструкция - "да направиш или да не направиш нещо". Аз ти говоря за мислене извън тази конструкция.
каква бариера бре, бариерата е само в твоето малко мозъче, вярата преминава бариерите, а Бог не е бариера както си мислиш ти.
ПП: Когато си говоря с нпп си говоря в конферентна връзка с Отеца и Сина (то и нпп си говори в множествено число).
Като говоря пък с доктора (който не мисли, не философства, не се изживява, не съществува и т.н.) тогава си говоря в 3G връзка с небитието
Това е невероятно.................... .
хихихи
ПП2: дай Боже всекиму.
Последно редактирано от defender : 02-07-2013 на 12:07
това с което ти се мислиш, че си извън бариерата и се пъчиш, вярващите го мислим за малоумно поведение. ................. сакаш ли.
както и за тебе е обратното
Последно редактирано от defender : 02-07-2013 на 12:18
^
ама какво е това, аз не мисля, не философствам, не разбирам, не се изживявам.
аз съм извън бариерЪтЪ и съм много готЯн пич.
аз съм си създал в мозъчето една бариерка и всеки ден си я прескачам, като си играя с кучето на ливадката.
Последно редактирано от defender : 02-07-2013 на 12:31
В момента реагираш като детенце, на което са му казали, че Дядо Коледа не съществува, и цялата простотия, която се заражда от това, е попълнена с аргументи и логика тип второкласник.
Да, тъп си. И то много.