За капак ще добавя, че карнитинът се класифицира като "витаминоподобна аминокиселина" и играе ролята на влекач, който да дърпа дълговерижните мастни киселини в митохондриите, където да се изгарят. Безвредно е, има го в малки количества в месото (carne на испански е месо и оттам carnitine). Не казвам, че трябва да започне с него, но ако иска да ускори процеса, може да пробва с негова помощ. Не искам да препоръчвам разни fat burner-и, тъй като много често съдържат големи количества кофеин, йохимбин, разни други термогенетици, които същевременно са повече или по-малко стимуланти на ЦНС и не е редно да се приемат от деца. Имам опит с добавките, имам медицински познания и имам представа, кое би било безопасно за прием. Може да не ѝ помогне, но няма да ѝ навреди - primum non nocere (преди всичко не увреждай !)- основния принцип в медицината, заложен и в Хипократовата клетва.
А за въглехидратите, белтъчините и т.н. вече съм дал обоснование
Нали не си от хората, които смятат, че хранителната добавка е непременно лошо или се равнява на анабол ?
Това, че ти засилваш думите ми, е отделен въпрос.
Ако напиша, че трябва да яде по-малко, да не ме изкараш, че искам да я уморя от глад ?
Да изключи сладки неща, газирани напитки, да внимава с тестените изделия, с тлъстото месо, натуралните сокове (то си е захар с вода + оцветители и ароматизатори). Ако пие алкохол, да забрави и за него, да не яде мазно (ако се готви общо, да помоли за по-малко мазнина или да я отцежда от порцията си, ако е възможно). Да замени сиренето с извара, например. Ако яде пилешко, да яде само чисто месо, без карантии, кожа и подобни.
Да пие повече вода (залъгва малко или много глада, а и спомага изхвърлянето на ненужните метаболити), чай - също. Кафето помага, но да внимава с него, защото на всеки му понася различно. Да хапва повече храни с влакнини и целулоза - създават чувство за ситост, без да се трупа килограми от тях, което води до поемане на по-малко храна. Ако яде манджа с ориз или картофи, да не яде хляб (ще си вкара много въглехидрати с 1 хранене, които организмът ще отложи като мазнини). Хранѝ се така, че когато станеш от масата, да усещаш леко чувство на глад. Това значи, че не си се натъпкала с много храна, а това води до по-нисък калориен прием.
По отношение на белтъците, въглехидратите и мазнините - да приемем, че поеме едно от трите:
- 90 грама белтък (което не е никак малко)
- 90 грама въглехидрат
- 40 грама мазнини
Всяко едно от трите изброени ще ѝ донесе 360 ккал, но те ще окажат различно влияние:
- Белтъкът първо би се опитал да се включи в нови структури на организма, след което да подейства като енергиен източник, а накрая да се отложи като енергиен резерв - мазнина.
- Въглехидратът ще се опита да подейства като източник на енергия за този момент (зависи дали е бавен или брз, всъщност) или да се отложи като мазнина
- Мазнината е най-кофти вариант като форма на приемане на калории, но и тя е нужна заради мастноразтворимите витамини A, D, E & K + още функции
То и холестеролът, който всички плюят, има значение - участва в синтеза на стероидните хормони (тестостерон, естрадиол, прогестерон), така че и без него не бива.
Пак ще си позволя една медицинска мисъл: Dosis sola facit venenum - дозата прави отровата (т.е. всичко в по-големи количества би ни вредило по един или дуг начин).
Имам предвид да не се лишава от по-голямата част от храните, но все пак да внимава, какво и колко яде, защото има огромно значение.
Наясно съм, че високите белтъчни приеми също водят до спад на организмовото pH, респективно - ацидоза. Но тази причина за ацидоза е по-присъща за разни бодибилдъри, културисти и подобни, които приемат наистина високи дози белтъчини на ден.
Хайде стига
Последно редактирано от r0073x : 02-06-2013 на 18:17