Радвам се, че се радвате

Ох, аз чета The Handmaid's tale от Margaret Atwood. Почти съм я прочела. Езикът на книгата е страхотен (поне според моите представи) - поетичен, красив, разнообразен, метафоричен. Влюбена съм. Тръгнах да си вадя цитати и страхотно измислени метафори, но се отказах. Това е като да пренапиша абсолютно цялата книга.

Книгата повдига теми като равноправието между половете, секс като инструмент използван само за разможаване, и никога за удоволствие, свобода (или по-точно липсата на такава). Героинята, в която се разпознах в романа е Moira, най-добра приятелка на главната героиня, чието истинско име не научаваме. Тематиката е интересна, прилича мъничко на 1984 - общество, в което всичко се забелязва, полицаи наречени the Eyes, липсата на свобода и basic items като списания, душ гел, дрехи.

Цялата тази липса на свобода през цялото време ме беше оковала и мен. Дразнех се, сякаш моят дух беше хванат и затворен в клетка/малко кутийка. Подейства ми ужасно, много пъти исках да я захвърля. Не можех да продължа да я чета - аз искам да бъда независима млада жена, която да не бъде просто отписана като нечия собственост без право на собственост. Ох.

Хубава книга е. По-хубава от 1984, според мен. Препоръчвам я. ( Много се разписах :с)