Ох, Харуки Мураками е невероятен. Да, детайлите наистина споменава. Мен ми харесва начинът, по който говори в гатанки. Не ми трябва да разбирам всичко, искам само да се потопя в неговия мистериозен, невъзможен-за-решифроване-свят. Да се мъча да отгатна действия, да разбера думи, а накрая да осъзная, че и без това всичко, което е написал е толкова красиво, различно, ново, отварящо за дискусия табута. Ох.
Защо не Алхимикът? 'Това е книга за хора богати по душа, за хора с абстрактно мислене и висок интелект и дух, чийто стремеж не е единствено материалното. Вярно, в центъра на сюжета стои съкровище, но то е само, за да покаже на читателя колко е красиво, борейки се за целите си да откриеш смисъла в простите неща.' Много хора я оприличават на Малкия Принц от Екзюпери. Но повторенията и простия език може да не ти допаднат :С
Аз в момента чета I skuggan av ett brott от Helena Henschen. Трябва ми за часът ми по шведски. Е, ужасна е. По действителен случай, за убийство в богато семейство на баща, готвачка и економка. В същото време, 23 годишните съпрузи, мъжът - син на убития баща - се самоубиват. Оставят щерка на 3 години. Тя, заедно с леля си (15 годишна), сестра на 23 годишния Фредерик, който се самоубива, намират дядо/баща си заедно с 2 економки мъртви. Убийството е станало през 30-те години на миналия век в Швеция. Авторката на книгата не е известна, не е написала други книги. Авторката е дъщеря на 15 годишната сестра открила брат си. Самата книга е като дневник, и е толкова 'шведска', че чак ме дразни. Изобщо не искам да я чета. За 50 страници, само едно единствено нещо ми хареса: