Защо да не емигрираш? Защото винаги ще си чужд. Винаги хората ще гледат различно на теб. Ние българите нямаме добра слава навън. Имай го това наум. Оставяш си приятели, роднини. Много е трудно да свинеш с живота в дадената държава. Не си мислете, че е лесно. Живея от доста време в Испания и знам от първа ръка. Винаги ти си последна дупка на кавала.
Оня ден се разхождам по главната и отивам да си купя сладолед. Едно момче преди мен поръчва сладолед на английски, а продавачката го гледа като ударена с мокър парцал. Не знае 2 думи на английски, а я сложили да продава сладоледи на главна улица в курортен град! А аз българина дето знам 4 езика редя стока в супермаркета. Ама така е! Като не си в собствената си държава не си никой. Тука си пазят тяхното. Ако ще и да си най-умния, няма да вземат тебе, а ще вземат местния, защото хората се поддържат и това е напълно нормално.
Защото България ще ти липсва адски много и винаги все нещо ще те тегли към нея. Ако си чувствителен човек, носталгията може да те побърка, съвсем сериозно. Още повече, че на чужденците вече не се гледа с добро око, например тук в Испания много хора са без работа вече и някак си не им се нрави българи да имат такава, а те не.
Вече по цял свят е мизерия, спасение няма. Аз съм на мнение, че ако човек изкарва достатъчно за да се прехранва в България, то нека си гледа животеца и да не мърда никъде, защото в стремежа си да намери нещо по-добро, ще изгуби и малкото, което е имал. Кой както иска да ме разбира, на мен в Испания не ми харесва, на родителите ми също и е адски трудно, но се налага...