Ми аз минах първото си по-сериозно интервю (и готвене на CV съответно). На интервюто ми задаваха много провокиращи въпроси (от сорта на "Ако се обадя на миналия ти работодател/колеги, кое ще каже/кажат, че е най-лошото ти качество?") Общо взето трябва да покажеш, че адекватно можеш да се справяш в подобни ситуации и не се паникьосваш. Обосновавай се колкото е нужно, не оставяй нищо недоизказано, вярвай в това което говориш. Ако на интервюто ти задават и "технически" въпроси, които да ти определят компетенцията, гледай хем да покажеш че знаеш нещата, хем че можеш разбираемо да ги предадеш на останалите.
Има нещо, което винаги си имам предвид като ходя на интервю - можеш да наприказваш хиляди работи и да изглеждаш в собствените си очи като добър кандидат за дадената позиция. Ма в крайна сметка, въпреки че му е зор на шефа да си компетентен, по му е зор да му върви работата. Той не те иска, но е принуден да те вземе. Покажи му, че можеш да дръпнеш работата напред и ще има полза от теб.
За CV-то можеш да ползваш това:
http://www.visualcv.com/ . Според мен е по-добра оферта от европейските CV-та, щото взеха да стават много изтъркани. Става лесно, бързо, подредено, красиво и можеш да си го изплюеш в PDF формат.
Винаги включвам малко информация за себе си - хобита, черти от характера, някви такива. 2-3 реда, не повече, но да има за разнообразие. А сред тях един голям коз е "добро чувство за хумор".
Наскоро коментирах с някого и въпроса "какви са ти финансовите очаквания", който задават интервюиращите. Трябва много добре да знаеш какво е стандартното заплащане в сферата, защото това се очаква като цяло да отговориш. Тоя въпрос няма общо с преговори за заплащането - трябва да си много добър, че да изпросиш нещо отгоре. А и големите фирми си имат ясно установени правила на заплащане и още преди да си влязъл на интервю знаят колко ще ти дадат. На моето казах по-малка сума и ми казаха "Не, няма да е Х, ще е малко повече, У ще е заплата ти".
Успешното интервю не се определя по това дали са те взели, а дали са разбрали напълно какъв си и какво можеш. Ако не те дооценят - по-добре бягай от там. Щото и за вбъдеще е вероятно да останеш недооценен в дадената фирма.
И така