- Форум
- По малко от всичко
- Лично творчество
- Спиш ли, народе? (2)
Спиш ли, народе? Отново
ти сложили робски вериги.
Пет века във тежки окови,
те сякаш на тебе не стигат.
Спиш ли, народе? Защото,
макар и свободен, си роб.
Пак вземат ти всичко, каквото
изкарал си с кървава пот.
Спиш ли, народе? Децата
не помнят, не знаят кои
са Левски, Бенковски и Ботев.
Не се ли срамуваш, кажи?
Не се ли срамуваш, народе,
не чувстваш ли мъничко срам,
че роб си, макар и свободен,
сред много, а вечно си сам?
Не се ли събуди, народе,
или по-дълбоко ти заспа?
Подарена ти беше свобода,
защо не я ползваш, не знам.
Спиш ли, народе? Юнаци,
ние сме лъвски чеда.
Вдигнете с гордост байрака!
Обичайте тая земя,
попила кръвта на герои,
най-чистата българска кръв.
Не се ли събуди, народе?
Отварям очите си пръв.
Подарена ти беше свобода,
защо не я ползваш, не знам.
Това е озадачаващо. Пишейки гражданска поезия, трябва да си максимално запозната с чувствата, болките на народа, бидейки част от него. Бидейки негова уста и сърце. Запозната с причините за случващото се. С историята. Лъвски чеда с подарена свобода?!
Усети ли болката на народа? Тегли ли теглото, което той тегли? Какво спечели с кървава пот? В стиховете ти липсва зрялост.
Гняв има, но той не помага никому. Гняв не ще събуди масите, не ще поведе Велика борба!
Наивно е да споменаваш само Левски, Ботев и Бенковски.
Прекалено нападателна си. Едва ли словата ти биха стигнали до народа по този начин.
След 40 години комунизъм (на първо място) и 500 години турско ходи си използвай свободата. Имаше един експеримент с мишка и парче сирене. Примамват я и й пускат ток като се приближи. Е така на петия път мишката вече не си търси сиренето. Така сме и ние. И аз съм писала по темата и ме обвиниха, че е бездарно, защото е наивно и защото прекалено много убеждавам хората, че могат. Е, не мисля, че като биеш някого през носа ще го тласнеш да си търси правата. И като говориш за Левски и Ботев, можеш ли да се мотивираш защо са велики? Защото за да познаваш една личност не е достатъчно и дори нужно да й знаеш биографията наизуст, а да й разбираш идеите. Много голяма част от народа, която размахва Левски и Ботев като аргумент, слага цветя февруари и стои мирен юни, си няма никаква скапана идея за мотивите на тия хора, за усилията, които са положили, за начина, по който са цъкали необикновените им мозъци... Празно величие!
Sometimes I feel
Like I don't have a partner
Sometimes I feel
Like my only friend
Is the city I live in
The city of angels
Lonely as I am
Together we cry ..
Честито!
Доста е зле. Поне да беше нещо оригинално и с вложено истинско чувство.... а то - нахвърляни клишета(и като идеи и като изпълнение), и всичко това замазано с обилна доза псевдо-патриотизъм на ниво Фейсбук. В крайна сметка на такива тематики пишат посредствени хора ,именно защото само посредствения човек има нужда постоянно да си приповтаря колко го ебе системата, пък той горкия бил велик българин - "син на юнашко племе" (Хаха). И така прехвърля отговорността за мизерията, която си е създал, на някой друг. Това върши работа именно за "наранените", който вечно са под атака, на който все нещо им е криво, и вечно търсят да го проектират върху нещо или някой.... Върху някакъв далечен образ, който е виновен за всичките народни несгоди. Което пък е контрирано от убеждението че "ние сме толкова велик народ" т.е. причината няма как да се търси в нас.
И все пак, забавни са патриотичните маски и паравани, който служат за прикритие на истинските мотиви за "Великото българско пробуждане". Вижда се всичко зад великите думи и благородните каузи.... прозира всичката онази проста душевност. Същата която прозира и тук. На простия човек му качиха тока, спряха му цигарите и няма вече къде да работи... а това е основното в жалкото му съществуване. Забравете за Левски, Бенковски, "Българи юнаци" и другите глупости. Това е само за постигане на общ резонанс между групичката на "вечно недоволните", който си измислят всякакви глупости само за да оправдаят недоволството и злобата натрупана в личния си живот. А пък тия дето говорят постоянно за Левски и Бенковски - това е всъщност проекция на желанията на същите тези тесногръди люде, които използват чужди имена и действия за да се изживяват като нещо повече отколкото са. Повечето от тях попадат в типажа на средностатистическия "господин Никой" от средната класа със съмнителен морал и пошли мечти, който не си е мръднал пръста за нищо в България... но това пък не им пречи да се самопровъзгласяват за "горди българи", "Българи юнаци" и тем подобни себе-изживявания.
В заключение: Нито произведението има някаква литературна стойност(дори малка), нито авторката има реална и осъзната позиция, нито заложените идеи са адекватно разбрани и с покритие, нито пък излъченото чувство е истинско... Още повече че самата тема е изтъркана и актуална само сред масите. С две думи: Плачевна посредственост.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 02-22-2013 на 20:27
!!! и ми писна да слушам за Левски от хора, които не знаят за какво се е борил, а именно - за република, в която всички - българи, турци, гърци, цигани, обратни, черни ще бъдат равни и ще УВАЖАВАТ различията си. Е браво бе, келеши малки, доказахте колко мозъчно осакатен може да бъде един човек. Получавате ранг Тризначка. А произведението става за фейсбук групата VSI4KI BALGARI V EDNA GRUPA DA POKAJEM NA 4UJDENCITE KOLKO SME PROSTI. BALGARI IONATSI!!
Последно редактирано от dimitar., : 02-23-2013 на 14:56