Трябва да си на ясно, че кучето не е играчка, която като ти купят да ти е само за игри и като ти омръзне да го зарежеш. Изключително много грижи и любов трябва да получава едно куче. Трябва да му изградиш навици, това се прави докато кучето е още малко, в противен случай няма да постигнеш нищо. А докато е малко кучето му трябват двойно повече грижи. Това ще рече, че сутрин трябва да го храниш и докато е малко да го научиш да си върши работата или на балкона или в банята. На обед също трябва да му се дава да яде, то все пак е бебе. Трябва да очакваш по всяко време, че му се ходи до тоалетна, за тях няма памперси. Вечер също трябва да го храниш, но не късно, до към 19ч трябва да си го нахранила. Полезно е да му даваш плодове. Никакво сладко. Трябва да му се дават калции, да се ваксинира още при самото взимане и да се води на определената от ветеринаря дата за ваксина. Трябва да му се намери кътче, което ще е за него. Ако искаш куче с дълъг косъм или пухкаво е хубаво да го водиш на фризьор.
Не си мисли, че е много лесно отглеждането на куче. Ще дойде момент, в който ще ти е досадно непрекъснато да го извеждаш и т.н ,но щом веднъж го вземеш трябва да знаеш,че ти си тази,която му се явява като майка.
А относно родителите ти, говори с тях. Обсъдете всички възможни варианти. Кой ще полага най-много грижи за него, ако това си ти като порастнеш ще си по-заета и ще се налага друг да се грижи за него, а родителите ти имат ли това време? Трябва да им докажеш,че си отговорна, и че наистина ще се грижиш за животното. Но първо ти сама седни и помисли дали ще се справиш с тази отговорност,защото пак и казвам не е лесно. И ти го казвам от опит, защото от 19години имам куче. Проговорила съм с куче до мен, проходила съм с куче и до ден днешен имам куче. Трябва да си на ясно също, че когато свикнеш с кучето, и когато го загубиш... болката е жестока.