Някой може ли да ми каже има ли разлика кой от двата е по-добре да взема, каква е разлика м/у toefl и ielts и въобще повече информация относно ielts. Казаха ми, че ielts е доста по-лесен от toelf, това вярно ли е?
Източник: Моите познати и мен самия ... Познавам няколко човека (5), които не изкараха (образно казано, недостатъчно точки) TOEFL, след това се явяваха на ИЕЛТС и имаха прилични оценки. Също така всеки знае на какво ниво са познатите му. Мои познати получиха еднакъв процент, като единия беше държал TOEFL, а другият IELTS. И двамата имат приличен английски, но ако трябва да съм честен трябва да спомена, че единият има "талант" и на всички изпити е изкарвал повече от другия с доста прилична разлика.
Някои от познатите ми коментираха след това, че наистина ИЕЛТС е по-лесен ... При ТОЕФЛ съществува и фактът че го правиш на машина ...
На мен не са ми правили проблем с ТОЕФЛ над 100 точки, но ако изкараш 80 не е оферта, ако искаш да кандидатстваш в приличен университет. Докато при ИЕЛТС със 7-7,5 не направиха проблем на мои познати. (става въпрос за УК, те си го и тачат ИЕЛТС повече, защото си е техен, уж ...
Досега се рових из чичко Гугъл за предишни изпити (какво са представлявали и т.н.), но нищо не намерих. Знам, че са 4 части.. Ок. Тези неща ги знам, но въпроса че ми се иска да намеря някой предишен такъв изпит - въпросите, темите за writing-а. Може би аз не търся където трябва или пък не използвам правилните ключови думи. Не знам. Но някой да знае къде мога да намеря такава информация?
П.С. За IELTS ставаше въпрос.
Последно редактирано от weenonas : 03-23-2013 на 20:42
TOEFL е доста труден, но ако се стегнеш и имаш знания би трябвало да го вземеш с 95+. Само дето проблемът е че всичо се случва на машина и трябвва много добре да си разпределиш времето и да направиш доста тренировки, за да свикнеш с формата.
Аз също се готвя за IELTS и на 6 април съм на изпит (пожелайте ми успех )
Та значи разликите. IELTS е изпит по британски английски, а TOEFL по американски английски. Има разлика и в структурата на двата изпита. Има разлика в точковата система. IELTS е от 1.0 до 9.0, а TOEFL от 0 до 120. И двата дата са с давност 2 години. Има разлика и в цените. IELTS е 345.00лв, за TOEFL не съм сигурен. На TOEFL и 4-те части ги караш в един ден. Докато при IELTS в един ден ти е четенето, слушането и писането, а говоренето може да е 7 дни преди изпитната дата или 7 дни след нея. Частта с говоренето при TOEFL става като те запишат като говориш и после преслушват записите и оценяват. При IELTS говоренето става чрез директен контакт с изпитващ. От една страна това е добре защото човека те чака да се настаниш спокойно и ако се притесниш те изчаква. TOEFL се прави изцяло на компютър, IELTS е на хартия. Така, че не зависиш от технологии и евентуални прекъсвания на захранването. TOEFL има повече дати, на които можеш да го караш и повече градове (Благоевград, Бургас, Гоце Делчев, Пазарджик, Пловдив, Русе, София, Варна и Велико Търново). Докато IELTS се кара основно в София, в Британският съвет. IELTS можеш да го караш и в Варна, Пловдив и Бургас, но само 2 пъти годишно.
P.S.: Забравих да допълня. IELTS има два модула. Общ (General Training) и Академичен (Academic). Единият се използва за емиграция и работа в чужбина, а другият за кандидатстване.
Последно редактирано от DukeSolinus : 03-24-2013 на 10:52