Аз също се готвя за IELTS и на 6 април съм на изпит (пожелайте ми успех )
Та значи разликите. IELTS е изпит по британски английски, а TOEFL по американски английски. Има разлика и в структурата на двата изпита. Има разлика в точковата система. IELTS е от 1.0 до 9.0, а TOEFL от 0 до 120. И двата дата са с давност 2 години. Има разлика и в цените. IELTS е 345.00лв, за TOEFL не съм сигурен. На TOEFL и 4-те части ги караш в един ден. Докато при IELTS в един ден ти е четенето, слушането и писането, а говоренето може да е 7 дни преди изпитната дата или 7 дни след нея. Частта с говоренето при TOEFL става като те запишат като говориш и после преслушват записите и оценяват. При IELTS говоренето става чрез директен контакт с изпитващ. От една страна това е добре защото човека те чака да се настаниш спокойно и ако се притесниш те изчаква. TOEFL се прави изцяло на компютър, IELTS е на хартия. Така, че не зависиш от технологии и евентуални прекъсвания на захранването. TOEFL има повече дати, на които можеш да го караш и повече градове (Благоевград, Бургас, Гоце Делчев, Пазарджик, Пловдив, Русе, София, Варна и Велико Търново). Докато IELTS се кара основно в София, в Британският съвет. IELTS можеш да го караш и в Варна, Пловдив и Бургас, но само 2 пъти годишно.
P.S.: Забравих да допълня. IELTS има два модула. Общ (General Training) и Академичен (Academic). Единият се използва за емиграция и работа в чужбина, а другият за кандидатстване.
Последно редактирано от DukeSolinus : 03-24-2013 на 10:52