^
това важи само за неверниците и за "пишман вярващите".......... православието (съвършенството) е неподвижно, то няма повече на къде да се развива.
ПП: говоря за православното учение, а не за вярващите които се борят да го постигнат............ вярващите не сме съвършени.
Последно редактирано от defender : 03-19-2013 на 20:47
Заедно с ценностите с времето се променят и начина на мислене и изобщо хората като цяло. Това може всеки да го забележи като погледне историята. От друга страна винаги има и хора индивидуалисти, които не се водят по мнението на останалите и те често биват отхвърляни от обществото. Но за тях, одобрението от останалите не е приоритет.
^
А защо хората трябва да се подчиняват на нещо изобщо? Никога не ми е харесвала тази субординация. Това според мен ограничава хората от към потенциал за развитие.
Иначе си прав, че много от хората станаха маймуни, но не забравяй и това, че повечето от тях са вярващи.
за да излезеш от затвора трябва да минеш през вратата, вярата е вратата, това не е робско подчинение (то не тежи).................. както и да е ............ тук не е времето и мястото да говоря за това.
Последно редактирано от defender : 03-19-2013 на 21:39
Аз, като не вярващ, съм свободен да изграждам собствено виждане за битието. Не вярвам, че то е 100% истина, но имам тази свобода. А и в край на сметка имам още дълъг път да извървя.
Иначе има врати и бариери колкото искаш..
Въпросът не е само в свободата да изграждаш свое виждане, понеже ти така или иначе го правиш. Въпросът е в отговорността, понеже за всяко свое действие носиш отговорност. Не пред друг, а пред самия себе си. Само децата носят отговорност пред други (родителите си).
Повечето хора обаче не искат да поемат отговорност, затова постоянно си измислят оправдания за действията си ... като оправданията им често засягат теми и явления много по големи от тях. И по този начин прехвърлят отговорността на разни егрегори, които да поемат товара на тяхното ирационално поведение. Подобно оправдание е Бог. "Бог ни е направил "такива", следователно "такива" трябва да сме!" - А то прозира толкова детското в тая приказка - вижда се на кой служи и с каква цел - на тези, които не могат да поемат отговорността за себе си, та затова я прехвърлят на някакъв баща-създател, на някакъв идолен образ, според който да мерят делата си, а в замяна той да им дава стимули за добре свършената работа (или укори за греховете). Затова служат всичките оправдания. Всичкото е един голям атавизъм.... Приказки от деца, за деца .... за последователи, за вярващи, за недораслите за самите себе си - и вечно търсещи образи, на които да приписват делата си, та така да избягат от самите себе си. Всичкото е за едното изживяване като някакъв, което да оправдава (и компенсира) действията - подобно на момичето за което е темата.
Затова хората толкова много се страхуват от смъртта - защото там всеки застава пред съда на самия себе си, но там няма образ-баща, който да му казва какъв да бъде; няма ги мама и тате, които да се гордеят с теб; няма го народа, в чието име уж се борят някои; няма я и прикритата гордост на морала и "добре ИЗЖИВЯНИЯ живот". Отговорността на всеки човек... стои пред самия него си. Това древните хора нарекли "Деня на страшния съд", и взаимно се плашат с него - че един ден ще се сгромоляса целия театър от лъжи и постановки и ще трябва да се изправят срещу самите себе си ... и да поемат отговорността.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 03-20-2013 на 09:12
^
Форумите не са ли именно за това? Хората да дискутират разни неща, да обменят информация? А и съм сигурен, че ако погледнеш другите раздели ще намериш далеч по-глупави теми.
Добре бе докторе, това вече го повтаряш за n-ти път. Разбрахме. Но това не е така. Може и да има хора които вярват в Бог заради това, не знам ................ но същността не е това.................. ти си приел някаква си твоя праволинейна на позиция за религията и тва е братче...............
Всъщност тука си прав, там всеки себе си ще осъди според законите на съвестта, които там човек няма да може да заглуши или пренебрегне, заради някакви материални изгоди или порочни желания и философии.
Последно редактирано от defender : 03-20-2013 на 09:44
Знаех си че точно за този цитат ще се закачиш. Поколебах се дали да го перифразирам, но нарочно го оставих. И ти лапна въдицата. Ето колко лесно е човек да се "припознае" в думите на другите, въпреки че това за което говоря няма нищо общо с твоите филми - нравствени поучения, съвести и догми. Естествено идеята за "СЪД" след смъртта е християнска, а може и по-стара да е, но тя има изцяло алегоричен смисъл, до който не си достигнал. Но за "поклонниците", тази идея има само характер на страхов стимул ("Ако не правиш това и това, ще бъдеш съден!"). А моята интерпретация беше в съвсем различна насока.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 03-20-2013 на 10:17
е й кво от тва................... сигурно за мене братче е невероятно важно това дали ще се хвана на някоя от въдиците на доктора сатан................... това направо определя смисъла на живота ми............... когато реша да се изкажа за нещо това ми е последната грижа.
ПП: ок, сега почвам в твоя стил - ей докторе знаех си, че точно за този цитат ще ми се хванеш, и затова и аз се чудех дали да го напише, ама ти се хвана на въдицата ми...................
и също намеквайки, че предишния ми пост не го бях написал нарочно ...............
хаха.......... (ох, баси простотията).
Последно редактирано от defender : 03-20-2013 на 10:55
Ама ти се мислиш че ти пускам въдички за да се заяждам с теб ли? Да те обиждам, да се гавря ? Хахаха, ето че отново реагираш(проектираш) инфантилно. Реакцията на въпросния цитат служи единствено за да разбера с какво се идентифицираш, тоест какво в думите ми припознаваш като свое(или поне част от своя светоглед). Пускането на тази въдица не беше нарочно, но правилно предвидих че ще лапнеш точно нея. По тези реакции много ясно се виждат очертанията на вътрешната ти реалност - затова и реагираш на тях. Понеже умът гради вътрешната си реалност, и при наличие на подобна "по честота" информация, ти реагираш - получава се резонанс между моите думи и твоята реалност. Или в конкретния случай - твоята "резонансна честота" изкривява думите ми по твое съответствие.
Затова съм казвал че по реакцията може да се познае реагиращия и това тук е нагледен пример. Не целя да те унижа. Ако имаше малко акъл даже можеше да си извлечеш поука. Но вместо това продължаваш да си реагираш по "детскому", както си знаеш.
И двамата знаем че това не е истина. Дори и да не беше иронията, която си се опитал да вложиш, то пак коментарите ти не сочат за провокация. А тези които сочат - те са твърде очевидни и не ти се получават.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 03-20-2013 на 11:11
Една отбивка:
"Понеже умът гради вътрешната си реалност, при наличие на подобна по вид информация, ти реагираш - получава се резонанс между моите думи и твоята реалност."
И аз съм на това мнение (нищо общо със случая с defender, просто като убеждение). Ще ми е интересно да чуя обаче, защо мислиш, че така "работим"?
Според мен това е простим дефект на механизма ни за разпознаване на каквото и да било. Ако нямахме инстинкт да сравняваме непознатото с познатото, нямаше да разберем, че два криво начертани триъгълника действително са триъглници. Или да разпознаем, че две отделни жени са представителки на един и същ пол. Та така понякога установяваме аналогията, но не успяваме да доловим разликите.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
не, изобщо не мисля за въдичките ти ............. те са нещо несъществено, ........... когато реша да напиша какво мисля за нещо, не ми е важно дали ще се хвана на някакви въдички............ не съобразявам и не изкривявам мнението си заради опасност че мога да се хвана или не на въдичките ти. С тях и без тях бих отговорил едно и също.
ами че аз никога не съм отричал, че съм личност с определени характеристики или предвидими реакции и мислене.................. също никога не съм крил, че очертанията на вътрешната ми реалност са свързани напълно ВОЛЕВО И СЪЗНАТЕЛНО с православието във всякакъв аспект или поне се старая да е така и съм насочил съзнателно силите си към това, колкото и често да бъркам и да се държа неподобаващо.
Браво ти откриваш с твоите въдички това, което аз повтарям сигурно през 5 поста за себе си.
ПП: циркаджииски изпълнения за вдигане на шум за нищо и лъжовно възхищение, нищо друго не са твоите въдички.
Последно редактирано от defender : 03-20-2013 на 11:57
ей докторе аз пуснах въдичките си и установих че очертанията на мисленето ти са като на сатанист и обичаш да ходиш в гробищата, и имайки предвид това, като напиша нещо мога да предположа как и на какво би реагирал............... а, кво ше кажеш, супер откритие.
ПП: вижте ме колко съм умен и готин и фиешън с моите въдички, всички ги слагам в малкия си джоб....... хихи.
циркаджииство
Последно редактирано от defender : 03-20-2013 на 13:27
Той не го каза, за да се фука, а за да подчертае, че:
"също никога не съм крил, че очертанията на вътрешната ми реалност са свързани напълно ВОЛЕВО И СЪЗНАТЕЛНО с православието във всякакъв аспект или поне се старая да е така и съм насочил съзнателно силите си към това, колкото и често да бъркам и да се държа неподобаващо."
е причината диалогът между вас отдавна да е изчезнал.
Малко или много тълкува думите ти по смисълът, който ти им придаваш,а не да се мъчи всячески да го избегне този момент.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
ами добре но форумът не свършва с това, .................... изказвам се защото съм преценил че искам да се изкажа за дадено нещо, а не задължително да водя диалог с доктора................... от друга страна ние може и да не можем да водим диалог в една сфера от живота но за друга можем.
ПП: да подчертая че нямам никакви лоши чувства към доктора,.................. има черти които харесвам даже
Последно редактирано от defender : 03-20-2013 на 14:12
Не бих казал че е дефект, а по-скоро основна черта на човешкия познавателен механизъм, дори и в чисто философски смисъл. Всяко познание е в основата си уподобен образ на нещо. На това се гради цялото човешко знание. В миналото хората са използвали алегории и притчи за да опишат явленията във вселената, като са ги уподобявали на нещо (животни, хора и др.). Доста хора днес смятат науката за истина, което е напълно погрешно, понеже науката също описва явленията във вселената условно. Примерно един атом - думата атом съвсем не е частицата. А пък създадените модели от Ръдърфорд, Бор и т.н. са просто работни модели - системи, който служат да опишат частицата. Този модел обаче съвсем не е самия атом. Той е само подобие. А и никой не може да достигне до истинската природа на атома, освен самия атом. Понеже само вътре в него, само в неговите граници, лежи истинската му същност. Горе-долу същото е и с човека, но това е друга тема.
Затова е важно да се има предвид че всяко знание е просто познавателен модел - една условност. Същото е и с думите, и с мислите, и с емоциите, и с всичко останало, което интерпретира дадено явление. Човека гради реалността си чрез интерпертации, гради модели и системи. Защо уподобява новото на старото? Това е много просто. За да изгради нещо, умът използва елементи, вече познати смислови връзки. Няма как да изгради нещо ново с нови елементи, защото нови, непознати елементи до този момент няма. Затова се използват старите. Примерно - ако те накарам да опишеш какво е извън познатите граници на космоса... ще можеш ли да дадеш някакво бегло описание, без да използваш познавателни елементи от познатия космос? Или пък ако ти кажа да опишеш вечността, безкрая? Просто нямаш база за сравнение, а тя е необходима част от всеки познавателен процес. Ето защо, целия модел на вселената, човека и всичко останало е просто условна интерпретация с условни връзки-подобия.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 03-20-2013 на 15:28
На едно мнение сме явно.
Според мен опознаването на точно този познавателен процес ще е в основата на бъдещият изкуствен интелект. Ако знаем, чисто биологично, как представяме в мозъка си моделите и как създаваме връзки с вече съществуващите модели, смятам, че ще поизчисти голяма група конфликтни философски възгледи. Първите модели в съзнанието пък си мисля, че се създават на базата на вродени рефлекси.
Както и да е, просто ми стана приятно, че се отвори тема за това, тъй като с нея навремето се запознах с физикализма.
Да, това наистина е много интересна тема.
Останал съм с впечатлението, че ти си по физиката, затова ще предложа на вниманието ти този филм http://zamunda.net/browse.php?search...t=0&incldead=1
Там са обяснени точно тези неща. А и още много.
Мерси, ще гледам.