Здравейте! Доста се затрудних с една задача по химия. Бих се радвала ако някой ми помогне с решаването Благодаря!
Намерете формулата на карналита CaCl MgCl2 H2O ако при нагряване проба от 5,55гр. намалява с 2,16гр. При накаляване на утайката получена при обработка на 5,55гр. карналит с алкален хидроксид загубите са 0,36гр.
Ами, щом при нагряване се губят 2,16гр значи това ти е водата, която се изпарява. Остават ти 3,39гр. и си правиш едно примерно уравнение с алкална основа, например натриева, за да видиш от къде ще ти дойдат тези 0,36гр по-малко. НО, провери дали е калциев хлорида или калиев, защото ако е калциев трябва да е дихлорид
Благодаря ти, Съни, но може ли и продължението на задачата да ми обясниш, защото се чувствам като индианец..
П.П. Свършихме учебника за 8 клас и химичката започна да ни преподава от учебника за следващата година, но не обяснява ясно, а и няма от къде да го прочета. Ако можех да го науча от някъде, нямаше да ви занимавам
ПС Ако не те затруднява, като госпожата ви каже как според нея се стига до отговора, ще напишеш ли? Много ми е любопитно какъв алгоритъм на решаване е измислила по тези данни