Честно казано, всичко е строго индивидуално. Аз да кажем, прекарвам по минимум 7-8 часа на ден пред компютър (това ми е работата), чета книги и отказвам да нося очила и лещи и въпреки това вече повече от десет години късогледството и астигматизма ми (имам и двете) не са мръднали нагоре и си седят на минимум. От друга страна имам колеги, които преди 4-5 години нямаха каквито и да е проблеми с очите, а сега имат по 3-4 дьоптъра...
Единствената вметка която искам да направя е за така наречената "защита против компютри". Това е до голяма степен измишльотина, имай го в предвид. Това което разваля очите при компютрите са движещите се светлинки, а тях няма как да ги неутрализираш (защото нали, точно те са образа който гледаш в крайна сметка ). Трептенето, "радиацията" и другите подобни "неща" които тези очила лекуват отдавна не са при проблем при съвременните монитори.
Моят съвет е да си носиш очилата, поне докато си пред компютъра, и да не прекаляваш с висенето пред монитора. Взимай си малки почивки на всеки един час, час и нещо. И недей да очакваш, че очилата са вълшебни, защото не са.