.
Резултати от 1 до 25 от общо 94

Threaded View

Супер фен Аватара на DoctorSatan666
    Цитирай Първоначално написано от Chacho Виж мнението
    Според вас имаме ли право да се откажем от себе си (да си прекратим живота, да го продадем, да го подарим и т.н.)?

Отдавна чакам възможност да използвам този гиф.

Иначе по темата. Първо не смятам че изобщо има такова нещо като "живота ми", поне не е нещо реално. Като илюзия "живота ти" съществува единствено в твоите очи и в очите на другите. "Живота ТИ" е продукт на обществото, заедно с цялото матрично възпитание, базирано на принадлежност. Чувството за собственост и принадлежност е необходима обществена договорка и се крепи единствено на изживяванията на всеки човек като отделна единица. Това е в основата на АЗ-ът - прави се разделение между човека и външния свят, и така се заражда цялото усещане за личност, която е длъжна да се "справя" с външния свят. Това е границата, а върху нея стои крехката концепция за "моя живот", за "моята история", за това "какво АЗ съм направил", "какво съм преживял" и т.н.
    Груповия живот(обществото) като цяло е базиран както на физически, така и на по-дълбок, психологически обмен, между отделните АЗ преживявания на всеки един член. Обществото е матрицата където на всеки един елемент(човек) му е дадена възможността да се изживява като някакъв - дава му пространство и изобщо възможност да се нарече АЗ. Как иначе би се определил като някакъв, ако нямаше други в които да се "оглеждаш" и да си казваш "Да, това е моя живот", "Аз съм добър, а онзи е лошия" и т.н...
    Фалшивото АЗ е основна градивна частица на обществото, и затова обществото е доста против идеята хората да изгубят "живота си". Затова нямаш правото да се откажеш от живота си, поне не и според социалните договорки и митове. Аз обаче не вярвам в правата, понеже правото е човешка измислица. Бих казал, че имаш възможността да се откажеш от всичко, което наричаш "мой живот", всъщност аз донякъде съм го постигнал. Обаче отказването от "живота" е най-страшния враг на обществото, затова всеки негов член (в опит да защити своята малка роля на член) реагира негативно на всеки една такава проява.

Всичко дотук е написано с идеята, че е вложен един по-дълбок и метафоричен смисъл в "живота ми". Ако си имал предвид буквално живота ти, тогава горенаписаното не важи.
    Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-04-2013 на 17:35

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си