Тъй, моята идея за тема за здравословно хранене беше малко по-различно от кулинарна, но и това е добре. Все пак можем да я ъпгрейдваме. Не зная колко от вас се хранят според някакви правила, но бих се радвала всеки да сподели своя опит. Нека започна първа, за да видите какво точно имам предвид.

Аз се старая поне 50% от храната, която поглъщам всеки ден да е ЖИВА, т.е. да не е минавала каквато и да била термична обработка. Това дава на тялото истинска енергия и означава пренос на ВСИЧКИТЕ хранителни вещества, тъй като при готвенето, голяма част от хранителната стойност на храната се губи. Това нещо го има по-подробно обяснено във филам Food Matters, който препоръчвам на всички ви.

Също така пия много вода и пишкам като изпуснат кон но пък много добре ми се отразява на организма. Водата преминава през всички клетки и спомага за изхвърлянето на ненужни за организма вещества.

Оу, и, знайте от мен, че ВАФЛИТЕ са най-вредни сред пакетираните неща. Ако някога си позволите нещо вредно, по-добре си вземете един мазен Ruffles чипс, отколкото една вафла морени/мура или каквито там обичате.

Освен това не пия никакви (както обичам да ги наричам) бои. Има много магазини, в които продават фрешове на литър и не са много скъпи. Аз вчера си взех 2 бутилки пресен портокалов фреш (=2литра), което ми излезна 8 лева, тъй че нямането на сокоизстисквачка не ви е никакво оправдание.

Още нещо - домашният алкохол в умерени количества Е полезен!!!

Когато се сещам за още неща, ще споделям отново.

Туй ми беше идеята като казах "Тема за Здравословното хранене". Е, разбира се, рецептите са нещо много готино, но прекаленото пълнене с тях ще внесе хаос и скука. Рецепти има навсякъде, по-добре ако публикувате такива, нека са ваши, авторски, защото това е, което не се намира из интернет и кулинарните книги.

Ето една (авторска) рецепта от мен:

САЛАТА ОТ СУРОВИ ТИКВИЧКИ

Съставки:
2 сурови тиквички
5 скелитки чесън
кълнове (на вкус)
100гр. обезкостени маслини
сол и черен пипер на вкус
сокът на един лимон
зехтин

Тиквичките се нарязват на кръгчета и после на лентички. Много важно е чесънът да е нарязан на дребно, а не пресован или счукан. Прибавят се маслините (също на кръгчета) и кълновете. За по-добър ефект първо подправяте със солта и черния пипер, след което изсипвате сместа от зехтин и лимонов сок. Разбърквате добре и - ВОАЛА, чудесно вкусно и полезно!!!