- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Сивите хора от черно белия град
Колко е лесно да видиш кой какъв е по това какво е "видял". Моята идея заложена си е само моя и едва ли някой ще "види" това, което аз съм "видял". Това не е претенция за величие, а просто следствие от принципа за съответствието(между "гледащия" и "видяното"). Самият форум е наречен ТийнПРОБЛЕМ, така че нормално е хората тук да търсят проблеми във всичко.Всъщност повечето хора обичат да извъртат нещата по посока на някакъв проблем, така че после да си играят на даване на мнения, възмущения и т.н. Но това не ме интересува. Идеята ми съвсем не беше за това колко са фалшиви хората, нито беше критика в тази посока. И не в тази връзка намесих ВАС (пишещите тук).
Вашето ежедневие протича също като на тези хора. Съвсем спокойно можеше вие да сте на тези снимки, или пък аз. И точно върху това исках да наблегна.... Колко сложен е светът на всеки един заснет човек, дори в един кратък миг. Едно парченце от огромен пъзел. А същевременно, вие сте малки парченца от нечии друг пъзел...Някой, с когото сте се разминали на улицата. И за вас, той е парченце от ВАШИЯ ПЪЗЕЛ. И всичко това се преплита в толкова огромен мащаб, на толкова много нива.
Естествено всеки видя различни неща в първия пост, това е съответствено на неговото си ниво. На някои им се привидяха тъжните лица, на други - хората, като вафлени опаковки. Всеки вижда това, за което е настроен да вижда. Към това нямам никакво отношение, още по-малко защото нечие самочувствие се е накърнило. Все пак това се отнася само за него си. Показателно е само дотолкова, че сочи нивото на човека. В този смисъл, изобщо не съм изненадан от глупостите на дефендър.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-14-2013 на 18:15
> "Съвсем спокойно можеше вие да сте на тези снимки, или пък аз."
> "Идеята ми съвсем не беше за това колко са фалшиви хората, нито беше критика в тази посока"
Интересно къде си видял обвинения, и то мои.
Всъщност не се изненадвам, просто си видял това, което си търсил да видиш.
Но ми убягва, как точно предполагаемите обвинения имат нещо общо с показаното на снимките? Опитът ми беше да създам портрет на всеки един заснет човек, да се види света през неговите очи, не да правя обвинения от моя позиция. Обвиненията са в своята същност, налагане на АЗ-ът върху чужди обекти, в които АЗ-ът припознава своите недостатъци. Така чуждите образи се изкривяват през призмата на отправящия обвинения. Но не беше това целта ми. Изобщо не исках да правя разделението между мен и хората, че хората били сиви, пък аз съм еди-какъв си.
Очевидно обаче се провалих. Явно сянката на "критикуващия" ме преследва в думите ми.... Или просто така си ме видял. Все пак, ако си сваля всичките претенциозни дрехи и обвинения, тогава би ли могъл да ме "видиш" изобщо? На какво би ме уподобил, за да ме "видиш"?
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 04-19-2013 на 12:25
Последно редактирано от defender : 04-19-2013 на 13:08
Слаб избор на думи от моя страна. Интересното е че писах по темата на база само първото мнение в нея(домързя ме да прочета другите). Иначе нямаше да си правя труда да пиша, иска мислене, а има къде къде по-приятни неща за правене.
Истината е че с годините си изградих подход към хората и го прилагам съвсем машинално. Т.е търсейки смисъл в дадено човешко деяние, решение, мисъл от няколко възможни причини отговора е винаги най-простата. А първия пост наистина беше написан с леко прокурорски тон, така че е логично що голямото ми его се почувства засегнато от вкарването му в рамка и отговора е ясен. Социопатия няква, на повечето хора им е кеф да ги слагат в категории, чувстват се добре в група, също като кравите.
На какво би ме уподобил, за да ме "видиш"? Ти си отговори сам на въпроса 3-2 реда по-нагоре.
На мене обаче ми е наистина интересно ти защо искаш да видиш света през очите на другите, да видиш какво има в главите им, и което е по-интересното какво ще стане след известно време в коя крайност ще се нахакаш, дали ще обикнеш "страдащото човечество" или хората ще се превърнат в пионки, в средство. Или ще потънеш в сивата посредственост?
Наистина малко ме вкара в стереотип и отсъди за мен по един пост, но пък вината за това е и моя, понеже поднесох темата като критика. Това са паразитни фрази останали от мои "отминали АЗ", и общо взето се старая да ги избягвам, но общото звучене си остава "прокурорско".
Въпросът беше по-скоро реторичен.
Интересно ми е, понеже това ме интересува и в самия мен, това рефлектира върху мен, на това и "резонирам". Не ме интересува очевидното(хора в различни ситуации), понеже очевидното е толкова малко и явно, а онова отвъд е мистерия, прикрита за всеки човек от самия него си. Не ме интересуват и самите хора, не съм съпричастен с техните животи. Интересуват ме в друг аспект - като средства за познаване на самия мен. Това го прилагам навсякъде, върху всеки.
Колкото до хората, за всеки могат да бъдат каквото човек пожелае, или каквото му е необходимо. Хората се проектират един върху друг... взаимно се "продават" и "купуват". Дали ще "продаваш" или "купуваш", и по колко, няма огромно значение. Какво ще бъдат хората за мен, това времето ще покаже.