Сякаш чета преразказ на моят живот... Честно, направо дежа вю получих към краят...
Както и да е, добрата новина е, че съм минал по твоят път и - по-важно - съм успял да се поправя и да си вкарам живота в релси. Ще се опитам да ти помогна с няколко най-общи съвета и насоки:
1)Първо, забележи в горното изречение израза "да се поправя". Това не е грешка на езика. Нещо при теб в момента не функционира нормално и трябва да се поправи, за да имаш шанс да почнеш да се движиш нагоре. Колкото и да звучи странно, всичкото обиждане и унизение през което си минал се е дължало на някаква конкретна причина. Нещо, което те е правило по-слаб от останалите ти съученици. Понякога това нещо не зависи от теб. Аз да кажем съм роден частичен инвалид. Никой не ме е питал дали искам да бъда такъв, но това не пречеше на другите деца да ме тормозят. И защо да не го правят ? Аз бях слаб, болен и беззащитен, еми естествено, че ще ме тормозят. Това е и съвет номер едно - намери това което те различава от останалите и те поставя в по-слаба позиция от тях.
2). Говорейки за слаба позиция в живота, има едно важно житейско правило което трябва да знаеш - на никой, НА НИКОЙ не му пука за теб. Ти си просто един от седемте милиарда човека които щъкат по Земята в момента. От ТЕБ зависи да накараш хората да им пука за теб. Искаш да имаш приятелка ? Ок, а има ли причина поради която да избере точно теб ? Популярен ли си ? Хубав ли си ? Имаш ли пари ? Гигантска ли ти е пишката ? Дай някаква конкретна причина горкото момиче да тръгне точно с теб. Казваш, че си "добър човек". Е, и ? Бил си възпитан и си много лоялен ? Сори, тези неща са много надолу в списъка с нещата които момичетата търсят. Затова момичетата се редят пред тъпият ти, но за сметка на това мускулест съученик. Или пък пред още по-тъпият, но пък за сметка на това с богат баща. Което не значи, че трябва да си непременно мускулест или богат. Можеше примерно да се научиш да свириш на китара - пред вратата ти щяха да се редят опашки от девойчета. Или като толкова обичаш да седиш пред компютъра защо не усвои някое полезно компютърно умение. Можеше да изучиш фотографията (колко лесно само се свалят мацки с фотоапарат майчице...).
3). Но не. Вместо това ти си решил да избягаш от околните хора и да се затвориш в себе си, обвинявайки околните за това колко са лоши, несправедливи и така нататък и мислейки си, че някой ден хората изведнъж ще осъзнаят колко ценен и качествен индивид си всъщност. Само че 1 - този ден няма да дойде и 2 - към днешна дата ти изобщо не си ценен и качествен индивид.
4). ЧЕТВЪРТАТА И НАЙ-МАДАФАКИН-ВАЖНА ТОЧКА -> Нищо в живота не е константа (освен смъртта и данъците). ВСИЧКО ПОДЛЕЖИ НА ПРОМЯНА !!! Това, че си живял еди-колко-си години като последна дупка на кавала по абсолютно-категорично-никакъв начин не значи, че трябва да прекараш остатъка от живота си по същият начин. Било каквото било. Имал си кофти детство ? Познай какво - това важи за повечето днешни деца. Но някой се справят, други не.
4 и 1/2 - Знаеш ли какъв е единственият ИСТИНСКИ проблем който имаш ? Само един е, колкото и да не ти се вярва и, още по-важно, е много, ама наистина много лесен за решаване. Изградил си около себе си една стена от отчаяние и себеотрицание и именно тази тъничка и крехка стена ти пречи да бъдеш щастлив. Решиш да искаш нещо (искам да имам приятелка) и главата ти веднага се блъсва в стената и решаваш, че няма как да стане. В момента в който някой реши да се приближи до теб (ситуацията с компанията момчета и момичета която си описал) и мигновено се блъска в стената и се отказва да се приближава до теб. Ти си си я направил тази стена мой човек и от теб си зависи да я събориш. Лесно е, просто трябва да действаш. Да престанеш да се отказваш, да престанеш да бъдеш пасивен, да престанеш да се оправдаваш. Като искаш нещо, просто го направи бе ! Казваш, че искаш приятелка, но не правиш нищо по въпроса. Е какво точно очакваш ? Някоя мацка да ти опре пистолет до главата и да те накара да станете гаджета ли ? Като искаш приятелка отиваш на място където има момичета, харесваш си някоя и я заговаряш. Ако те отсвири, теглиш й една майка и си харесваш някоя друга. Какво толкова страшно има ? Момичетата не хапят. В най-лошият случай някоя може да ти се изсмее. И какво от това, те и в момента ти се смеят. Само, че като се опиташ да зарибиш десетина момичета ще претръпнеш, ще свикнеш и единайстата ще те хареса. Нали знаеш как за да се научиш да караш колело първо трябва няколко пъти да паднеш от него ? Същото е и с жените. Не може от първият път да стане, иска се опит. Същото е и с намирането на приятели и с придобиването на самочувствие и изобщо с решаването на всичките "проблеми" които си мислиш, че имаш.
5). Знам със 100% сигурност какво си мислиш в момента - "Лесно ти е на теб да говориш, Владимен". И знаеш ли какво - наистина ми е лесно. Защото съм си превъзмогнал повечето ми проблеми и слабости, а малкото които са ми останали в момента ги отстранявам. За първи път ядох бой когато бях на 13. Когато завърших училище бях 50 кила. За първи път бях с момиче когато бях на 20. В момента съм в дълготрайна връзка, след около година ще правим бебе, имам немного, но за сметка на това верни до смърт приятели и получавам повече пари от 3/4 от онези които навремето ме тормозиха. Но всичко това съм си го направил аз. Нищо не ми е паднало от небето. И знаеш ли кой беше най-големият майтап ? Изобщо не беше трудно ! Наистина. Веднъж след като а)схванах, че всичките ми проблеми съм си ги направил аз самият б)разбрах, че на всички им е през оная работа за мен и в)осъзнах, че само от мен зависи да променя точки а) и б) и ах - изненада - нещата изведнъж тръгнаха главоломно нагоре. Почнах да спортувам и - изненада - хората около мен започнаха да ме забелязват. Заминах да следвам в добър университет и - изненада - впоследствие успях да си намеря хубава работа. Започнах да излизам навън и да прекарвам време с други хора и - изненада - си намерих приятели. Нищо сложно няма, просто човек трябва да почне да ДЕЙСТВА. Та така - действай. Вместо да се самосъжаляваш - действай. Вместо да униваш от това колко е нечестен света (който е доста нечестен между другото) - действай. Когато решиш, че искаш нещо конкретно от живота - действай.
И ще видиш, че малко по малко нещата ще започнат да се подреждат по начина който искаш !
пс: Поста ми е умишлено арогантно написан. Това не е за да се правя на задник (макар, че понякога съм) а за да се опитам да събудя емоция в теб с надеждата, че тази емоция ще те накара да ДЕЙСТВАШ ! Иначе от все сърце ти пожелавам успех. Минал съм по този път и знам колко е гадно, но повярвай ми, лесно е да бъдеш щастлив. Просто трябва да действаш. Изяж ги
Последно редактирано от vladyman : 04-24-2013 на 19:29