- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- "Религиозен" цитат който ме втрещи! Вие какво мислите?
Видях, че мой приятел от фейсбук-а е харесал въпросния цитат от снимката. Страницата в която е публикувана е ясна, но ми е интересно дали този цитат го има в Корана или Библията, или е просто измислица на някой си ходжа?
"О, човече (ЧОВЕЧЕ... човеЧЕ, умалено) ако искаш Дженнета (т.е Рая), живей така, както се иска от теб! А ако искаш Джехеннема (т.е Ада) живей така, както ти си искаш!"
Ако си вярващ и съответно искаш да отидеш в Рая, това би означавало тотално да се откажеш от собствената си воля на човек.
Не е ли точно това целта на някого? Но на кого, на Бог?
Или прекалено много ми е въздействал цитата и не си струва да му се обръща чак такова внимание, вие как мислите?
то тва в общи линий е фундаменталната концепция на всяка религия, така че не виждам кво си толкова фрапиран
а ти иначе мюсюлманин ли си?
Нищо не съм!Не съм и атеист, 'щото все пак вярвам в съществуването на Бог под някаква форма, не знам и аз каква, но имам вяра.
Та така. По принцип обожавам разсъжденията ви, но нещо хич не сте активни по въпроса тоя път.
Това е една от най-глупавите концепции в религията. При това звучи малко като заплаха. Християнството е същата работа.
И какво ще рече да живееш правилно ? Уж Библията е свещена книга, а пък в нея има призиви за изтребване с камъни, убийства и прочие. И като попиташ някой християнин, защо е така, почва да ти разтяга локуми и да ти обяснява да го зарежеш едва ли не този Стар завет, все едно никога не е бил. После да не ми разправят как "словото божие" не можело да бъде подправено. Изобщо лицемерна работа. Всеки си вади от Библията цитати, които му харесват. Например, повечето религиозни намират хомосексуалните за болни хора, които не живеят правилно, затова вадят цитат от Стария завет в който е написано мъж да не ляга с друг мъж. А в същия Стар завет се пише, че, който работи в неделен ден трябва да бъде убит. Още не съм видяла масови убийства на хора работещи в неделен ден.
Религиозните приемат буквално единствено това, което им харесва и отразява собствения им светоглед. Както казват хората - мерят с двоен аршин.
тоя раздел само от идиоти ли се обитава?
този стих от корана е просто поредното доказателство че е лъжепророческо писание, понеже не е редно да се каже че ако човек иска да отиде в ада тогава да върши злини, ето защо в Библията никъде не се препоръчва да се вършат злини, но дори има заповеди против злодеянията - това много повече би спасило човеците от вечни мъки
"Не оставайте никому длъжни в нищо, освен един друг да се обичате, защото, който обича другиго, изпълнява закона. Понеже заповедите: "Не прелюбодействувай(т.е. не причинявай зло чрез отдаване/досаждане/натрапване/насилие/принуда/поробване)"; "Не убивай(т.е. не причинявай зло чрез директно въздействие)"; "Не кради(т.е. не причинявай зло чрез взимане/отнемане/лишаване)"; "Не лъжесвидетелствувай(т.е. не причинявай зло чрез свидетелстване)"; "Не пожелавай(т.е. не причинявай зло чрез пожелаване)"; и коя да било друга заповед се заключават в тия думи: "Да обичаш ближния си както себе си(т.е. да обичаш всеки друг човек така добре както би обичал себе си (на негово място))". Любовта не върши зло на ближния; следователно, любовта изпълнява закона." Римляни 13: 9-10,
"Никой да не търси своята си полза, но всеки ползата на другиго..... Не бивайте съблазън ни на Юдеи(т.е. нито на вярващи), ни на Елини(т.е. нито на невярващи), нито на църквата Божия; както и аз угождавам на всички във всяко нещо(т.е. по отношение на всяко добро нещо) без да търся своята си полза, но ползата на мнозина(т.е. но ползата на всички други) за да се спасят." 1 Коринтяни 10: 24-33
Последно редактирано от npp : 05-05-2013 на 08:17
Аз искам да злодеятелствам ... проблем?
http://www.youtube.com/watch?feature...xk_qNSn8#t=17s
и какво смяташ да правиш, да береш гъби ли.............................. та ти нали си абсолютното неопределено и неадекватно несъщество.
мисля че картинката казва, че злото всъщност е когато човек ходи по прищевките на развратената си воля.
А волята винаги ли е развратна или както ти е удобно?
А и изобщо няма как да разделиш волята на развратна и не-развратна.
Значи все пак отричаш свободната воля.... Колкото и да се пънеш и сучеш.
Но няма как иначе - Свободната воля в християнството е парадокс. Представена е само като инструмент за нарушаване на "божията воля", нищо повече. А така се обезсмисля напълно думата воля, понеже изобщо не е свободна. Дори не е и персонална, понеже всичко ти е "сведено отгоре", а ти само го "консумираш". Следователно е абсурд да говорим за воля, тъй като волята винаги идва отвътре. Целия ти малък свят ти е даден "отвън" и от "другите", а ти ми разтягаш дъвки за воля и личен избор. Жалка история...
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-08-2013 на 09:42
приеми, че като съм написал нещо, то това нещо не е написано според правилата на твоите мислени асоциации, с които ти свързваш това нещо което съм написал.
Последно редактирано от defender : 05-08-2013 на 13:07
абе докторе, защо изведнъж зае нападателна позиция, .................... насъбрал си увереност нещо а, ................ да ни си ял шоколад. ............... или тая сутрин гаджето ти е дало целувка.
Идеята на имамите, поповете, гурутата, равините и прочее е, че могат да ти дадат точен и най-вече правилен отговор на въпроси, възникнали от четенето на светото, за определената религия писание. Другият вариант е да четеш доктрини. Но да искаш пояснение от хора със съмнителни знания по темата, които съм абсолютно сигурен, че не са чели ни Библия, ни Коран и тн. и са ги отрекли (в това се корени и тяхната идиотщина:д), а сами себе си смятат за достатъчно надеждни, да дават отговори и коментари. Това са хора, които смятат, че са открили "неудобни" за вярата въпроси (тези малки хора си въобразяват, че са разклатили основите на вярата на над повече от 6 милиарда хора на света :Д).
Съвсем наскоро писах и до горните постове в сайта, че в този раздел, както гореспоменаха вече, обитават само идиоти. Ако действително искаш, да намериш отговор на въпросите си, най-добре се обърни към хора, които са специализирали в това. Можеш да се запознаеш с всички гледни точки и да се паркираш там, където се чувстваш най-удобно.
Инак като горният цитат има подобени в почти всяка "добра книга". Идеята е, че когато човек е пропаднал, той е засегнат от греха в цялото си естество: тяло, душа, ум, и чувства. В този ред на мисли човек сам не може да се спаси. Свободната воля всъщност е мит, Бог избира кой да се спаси и кой не. Както Христос не е понесъл греховете на всички, живели някога, а само на тези, които са били избрани за Спасение (Йоан 10:11,15), примерно. Но това е само повърхностно разглеждане на въпроса ти. Стига да ти се рови и да ти се чете. Всичко е там и чака теб.
^
виждам, че си вярващ, но може ли да кажеш какво вероизповедание си ..................... защото от това което написа се вижда, че не може да си православен християнин.
Аз съм от търсещите християни, ако може така да се каже. Чета и се запознавам с всяка доктрина и гледна точка. Иска ми се, да съм православен, но просто доктрината им куца, в по общ смисъл това, което води до спасението.
къде им куца доктрината .................................. а кое води към спасение според твоята доктрина
Най-вече не чрез вяра, а чрез дела се постига спасението, според тях. Аз своя доктрина нямам, а и такава, на която да симпатизирам изцяло също, както поясних по-горе.
Няма никаква нападателна позиция, просто отнасям се с теб, така както подобава - като идиот. При мен думите се разглеждат комплексно, и на базата на това си градя асоциации с тях. Думата воля, човек няма как да я разбере в пълния й смисъл, докато не я усвои и приложи сам. Още по-малко пък да разбере смисъла на свободата, а за отговорността, която следва - никак. Затова и за повечето хора, разбирането за воля е някак чуждо, отдалечено - външно. Целта е да е външно, за да може да му се реагира, да се избягва и забравя, когато е необходимо. А волята е индивидуална, тя не е просто някакъв далечен граждански дълг, или нещо подобно. Волята е във всеки един, и всеки я проявява, в крайна сметка. Но докато е вкарана в някаква догма, няма как да бъде воля - просто няма как да бъде осъзната като истинска воля.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-08-2013 на 19:01
Авторе, агностик си.
Markuss, ако търсиш логика в християнството, ще си останеш търсещ християнин... Най-много по някое време да се откажеш съвсем. (от което лошо няма, между другото, но аз малко си падам анти-християнка, така че няма да ти се бутам - прекалено съм пристрастна)