- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- "Религиозен" цитат който ме втрещи! Вие какво мислите?
Във всяка една ситуация на човек му въздействат различни дразнители на волята за това как да постъпи в дадената ситуация, един от тези дразнители това е Бог. Изборът на кой от тези дразнители ще реши да угоди човек е съкровено тук нищо не се меси на човек в това решение, ................ кой ти е най-много на сърцето от тези дразнители на него и ще угодиш. ..................... аз за това говоря под свободна воля ............... самият избор, който ще направи човек на кой дразнител на волята да угоди...................
Последно редактирано от defender : 05-08-2013 на 21:37
Ах, дразнители и угаждането им ... ето че пак свеждаш волята като нещо външно. Това е характерно за масовото разбиране, не само за волята, но и за живота като цяло - светът се представя като външен, а човека само му реагира. Така нищо не зависи от него, освен самата му реакция. Затова и "реагиращия" човек е толкова масово явление. В крайна сметка, тази концепция за волята е подходяща именно за онези, които се идентифицират с реакции и отношения, и това определя целия им живот - понеже без скалъпения им театър от реакции, от тях не остава нищо.
Но волята е мнооого по-широко понятие, и съвсем не се отнася до избор на една или друга доктрина. Истинската воля няма нужда от доктрина, няма нужда от дразнители на които да реагира. Това за което ти говориш е просто пазарлък - за цената, която плащаш при "угаждането" на "дразнители". Но волята няма нищо общо с угаждане ...
Ницше говори доста за волята, и затова бих ти препоръчал да попрочетеш нещо... само че е безсмислено, понеже истинското разбиране за нещо толкова индивидуално като волята, може да се добие само от самия човек - вътре в него, от него, чрез него, и там да се осъзнае пълния смисъл на думата, далеч отвъд груповите представи и идейни схеми.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 05-09-2013 на 11:08
ами за мен човека е винаги под влияние на някакъв дразнител които го предизвиква да прояви волята си, тези дразнители могат да бъдат както вън от човека, така и вътре в човека, като например гордост омраза, любов, радост.
Няма такова нещо като самобитна воля, всеки има воля но за да бъде проявена тя трябва да има някакъв повод, дразнител, този дразнител може да бъде дори и някаква мисъл, която ти минава през главата.
Последно редактирано от defender : 05-09-2013 на 11:52
ами то всеки дразнител ти обещава нещо ако му угодиш - стомаха ти обещава че ще се наситиш, ако не го нахраниш пък ще си останеш гладен, парите ти обещават че ще си богат, но ако не угодиш на този дразнител ще си останеш беден и т.н.
Самият факт че ти точно това изтъкваш като водещ дразнител показва че имаш вяра и че този дразнител има най-голяма стойност за тебе, други хора пък като водещ дразнител са им парите, на други чревоугодието, на трети блудството, на други сатанизма и т.н, а дали са грешници или не хич и не ги боли............ стига да имат пари, жени и манджа и за тях те тва е.
Последно редактирано от defender : 05-09-2013 на 11:35
Докторът по-скоро казва, че може парите да са ти водещ дразнител, да поемеш дъх, да помислиш и да излезе вярата ти за водещ дразнител. А тази смяна е на база на ровене в себе си. Както някъде беше написал той, че от това кои очила си си сложил в момента, зависи каква ще е реакцията ти, което общо взето се препокрива с това разбиране за воля. Докато друго разбиране би било - да направиш избора какви очила да си сложиш.
Докторе, напоследък взаимствам доста от изказа ти, ке ме извиняваш и поправяш, ако сметнеш за нужно.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
ами добре, какво искаш да кажеш с това, .................. това с какво се отнася или противоречи на това което съм казал. ................... в смисъл говориш ми за някакъв вид лицемерие ли.................. правиш уж нещо заради вярата, а всъщност го правиш заради парите.
кажи го по-ясно или с пример.
Последно редактирано от defender : 05-09-2013 на 12:07
Казвам, че водещият дразнител не е нещо, което е постоянно за човека. Може да съм бил материалист, след време да осмисля някои неща и духовното да добие по-висок приоритет. Може да се изкуша за миг да прибера чужди 20 лева, да осъзная, че не е правилно и да ги оставя. Материалистичният Аз отстъпва на вярващият Аз.
Свободата да избирам с кой Аз да отговоря на дразнението е свободната воля. Християнството не ти дава свободата сам да решиш кой Аз е правилен, то ти заявява, че вярващият Аз е правилният.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Не. Но волята на много от "християните" е водена от страхът да не бъдат наказани от Господ. И ако го нямаше дядо Боже, да казва, че ще отидеш в Ада, ако не си праведен, щяха тия хорица да покажат вълчия си нрав. Други християни го правят, защото наистина смятат, че е правилно и страхът отдавна не ги води. Но начинът, по който ви е написано светото писание, произвежда страхливците-лицемери. Проблемът при тях е, че никога не са осмисляли алтернативата, за да я отхвърлят, а вярват сляпо.
А пък моментът, в който просто няма как да стигнем до консенсус, е че за мен всички тези "Аз", за които говорих по-горе, са ми равносилни и вярата не ми изпъква с нищо. Нито държа да ходя в Рая, нито държа да ходя в Ада. Ако имаше такива, щеше да ми е все тая къде ще попадна, щото съм незначителен във Вселената. Тва са само някви желания, породени от човешките ми страсти. Без моите страсти, без хората изобщо и без да я имаше Вселената, щеше да има едно нищо, което да е много спокойно и всеки смисъл, който съм откривал през живота си, се губи там. Тъй като нещата обаче съществуват, се целя да не забравям, че смисълът който носят е обвързан със съществуването и същността им. Когато определям нещо, аз го правя, защото съм човек и мога. Ако ме нямаше като човек, нямаше да има какво да го определя, а такъв сценарий е твърде възможен. Така че как ще определя едно нещо, смятам че не носи никакво значение. Но го определям според моментните си вярвания, според Азът, който съм си облякъл. Това ме прави овца на самият мен. Та от тази гледна точка, да, смятам, че и аз съм овца.
ами Бог не осъжда за това че някои хора от страх Божи се стараят да се борят с греховете си, щом правят това заради нещо свързано с Бога, та било и то страх от Него, то това не се осъжда като лошо. Щом този човек заради нещо свързано с Бога е успял да започне борба с греха в себе си, това е добре. Всеки може да има различен повод според нивото си, а и не всеки човек може и изведнъж е способен да се извиси до такава висша степен, по някога трябва да се почне от по-ниско ниво та било то и страх от Бога, след това като укрепне душата и постепенно започне да се отърсва от съмнения и злото в себе си, ще мине от само себе си на по-високо ниво. ............... важното е да се почне от някъде.
Това не е сляпа вяра, ние много добре знаем в какво вярваме, а и това до което съм достигнал чрез вярата и което виждам и знаем, ми е достатъчно да вярвам в това което не виждам. Вярата е учение не само на четенето но и на опита.
Последно редактирано от defender : 05-09-2013 на 13:46
Аз твърдя, че това, което нарекох сляпа вяра, ограничава опитът ти. Страхът да се замислиш за алтернативите, ти пречи наистина да ги отречеш. И като казвам наистина да ги отречеш, имам предвид, че изчезне ли страхът, тогава човекът ще прави каквото му е кеф, защото не ги е отрекъл истински. А често е достатъчно да се почувства човекът нещастен, за да загуби вярата си, да изчезне страхът му и да се пусне свободно по течението. Защото, както и да се кривим, всички очаквате щастие от вярата си. Било то сега или някога, някъде.
Аз пък исках да кажа, че вярата не ограничава опита ти а напротив, дава ти пълнотата на опита да който ти сам не би достигнал сигурно и хиляда години да живееш или пък за да го достигнеш ще си изпатиш или може и да се погубиш
от друга ъгъл погледнато то и малкото дете когато баща му забранява да пие антифриз си мисли че баща му ще му ограничи опита
Последно редактирано от defender : 05-09-2013 на 13:59
ами вярата ти казва "не пий че ще умреш" но духовна смърт, за която човек е трудно да проумее живеейки изцяло в материална среда и с материален опит и възприятия.
ПП: ами кое е по-честно и откровено да ти кажат не пий и да ти кажат последиците от това или само не пий.
като ти кажат само не пий и после може и да си намериш оправдание, че защо не са ти казали какво ще стане и не са били напълно откровени с тебе, и че тогава си щял да положиш усилия. ...............
Последно редактирано от defender : 05-09-2013 на 14:25
ами същуствуване напълно отделен от Бога т.е. състояние на абсолютна нелюбов, състояние на пълна безнадеждност, изпълнен със всички зли чувства които си хранил в себе си като си живял на земята, които няма да ти дават право на избор дали дали да им угодиш, а ще тиранстват в тебе независимо от твоя избор.
т.е. Бог ще изпълни желанията на атеистите да са напълно отделени от Него,
ПП: всъщност що не вземеш да четеш и интересуваш ......... та ти ме питаш само за да спориш и нищо друго.
Последно редактирано от defender : 05-09-2013 на 14:42
Върху това (не като цитат, а като идея) се градят повечето религии.Че ако спазваш законите Божии, ще отидеш в Рая, а ако не- в Ада. Какво толкова странно има? Иначе не съм чела Корана, нямам и намерение, за да кажа дали има такъв цитат реално.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
И ние на Бог му викаме дразнител.
Едит: както и да е, спирам и аз да дразня. Отдавна сме се съгласили, че имаме различни основни виждания. Аз не вярвам в нефизичното, ти вярваш, оттам и разногласията. Не знам как успяваме, знаейки това, да се въвличаме в спорове.
Последно редактирано от Chacho : 05-09-2013 на 15:01
Перифразирам цитата и се чудя какво толкова се е втрещил авторът.![]()
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Бог е в състояние на полусън и трябва да се работи за Неговото събуждане, иначе няма как всички проблеми да бъдет решени, докато споровете не могат да ги решат