Зависи дали ще я ползваш активно или само 1-2 пъти. Ако е първото, цената скача, увеличават се и изискванията към палатката. Иначе, ако не се лъжа, и за по 20-25лв. могат да се намерят палатки, които да вършат работа в хубаво време. В Карфур например продават.
E няма да са 1-2 пъти, но за веднъж в месеца примерно става.. а какво значи воден стълб+някакви милиметри, има ли значение? Предполагам някакви одеала трябва да си носим, обаче много ли е тънка частта на която се ляга?
Ами воден стълб означава, цитирам "...това е налягането на водния стълб при което материала на палатката няма да пропусне вода и в палатката ще е сухо.Това е дименсия която показва водонепропускливоста на дадена материя."
Воден стълб от 3000 милиметра би трябвало да е достатъчен. За по-дъждовен климат например има 5000мм и 10000мм.
3000 милиметра воден стълб са равни на 0.3кг на кв.см. върху плата на палатката. 10000мм са 1кг на кв.см. и така.
Ако си вземеш двуслойна палатка(освен основното тяло се слага отгоре второ платнище) шансът да се намокрите намалява. Но трябва добре да сте я разпънали.
Моята палатка преди 4 години когато си я взех струваше 50 лева и все още е перфектна. Минала е през дъжд и вятър и държи.
Относно одеала, преценявате си дали ви се носи багаж, с кола сте, без кола сте, гледаш прогнозата за времето деня преди това, предполагаш колко ще е топло/студено(високите части на планините винаги е по-студено нощем). За мен одеалото е изключено като възможност, тъй като ходя с раница и имам спален чувал.(който е полезна инвестиция, между другото!)
А пък относно частта, върху която се ляга, не ви съветвам да лягате върху земята, защото през нощта тя изстива и може да ви стане студено, та да ви провали нощувката. Продават се шалтета(постелки, които изолират, дебели около сантиметър) за по 10-15 лева в туристическите магазини и разни други хипермаркети. И все пак, дали ще ви стане студено, ако спите върху одеала например, си е индивидуално нещо - зимата с един колега бяхме на палатки и той си беше забравил шалтето та спа на земята, но му беше добре.
Надявам се да съм помогнал. Ако имаш още някакви въпроси, готов съм да отговарям.
Последно редактирано от ivan.gergov.5 : 05-06-2013 на 08:58
Много е яко, когато се събуждаш сутринта в палатката полуизпотен, защото слънцето е направило от нея парник.
Затова аз вече спя отвън - хем сутрин се събуждаш с изгрева, а не чакаш 2 часа слънцето да ти пече отгоре, хем дишаш въздух, гледаш небето, чуваш вълните...