Соеви гранули, колагенов протеин от свински кожи или говежди кости, фибри от говежди колаген, алгинатна смес вместо сланина, овкусители и нитритна сол. Това са съставките на голяма част от саламите, надениците и кренвиршите у нас. Ако има месо, то е от остатъци върху животински кости, които се изтъргват от специална машина. Заедно с малките късчета месо се изтръгват жили, хрущяли и дори късчета кости, които могат да попаднат в салама.
Практика е в целия свят да се слагат в колбасите заместители на месото. Това каза пред “ХХХ” шефът на Асоциацията на месопреработвателите. У нас тя нахлула под западно влияние и затова вносните салами са с повече заместители от българските.
Колбасите със заместители не са отровни, но имат по-ниска хранителна стойност, каза Х. Според него стресът бил по-голям причинител на рак, отколкото съставките в евтините салами.
Соевите гранули може да заместят голям процент от истинското месо. Те са под формата на гел, който се разтваря във вода и се бърка от специална машина - кутер. Колагеновият протеин се извлича от животински кожи или кости. Той също е под формата на гел и може да замести 10-15% от месото. Говеждите фибри заместват до 10% от истинската суровина.
Алгинатната смес пък се слага вместо сланина. Тя е под формата на емулсия и също замества до 10% от суровината. Алгинатът е извлек от кафяви водорасли и освен в саламите има голямо приложение и в лекарствените продукти.
Нитритната смес се използва в колбасите, откакто свят светува, казва Х. Специалисти обаче са категорични, че нитритната сол е канцерогенна. Самият нитрит е силно отровен. Той се смесва със сол чрез компютър, за да се избегне предозиране. Използва се като консервант и за придаване на саламите на розов цвят, тъй като без него те стават сивкави.
За да може да преглътне човек цялата тази смес, се слагат специални овкусители. Именно те правят салама “Телешки”, “Камчия”, “Хамбургски”. Самите производители обаче могат да поръчат на заводите производители да намалят или увеличат някой компонент, за да може продуктът им да се отличава от този на конкурентите.
Сред другите екстри в салама са говежда лой и птичи кожички. Готовият колбас се пълни в черва - свински или овчи, внос от Китай, Пакистан, Турция и дори Нова Зеландия.
Колкото по-евтин е саламът, толкова повече заместители използват. Цените варират значително - от 2 лева до 5 лева. Който яде салам от два лева, яде колаген, посочва Х.