Един бегач измина на състезание 400m (meters) за 40s (seconds)
(a) Да пресметнете средната скорост на спортиста
(б) Ако успее да държи стабилна по-горната скорост, след колко време ще измине 10km (kilometers)
Ще се радвам да ми обясните подробно как да решавам такъв тип задачи.
Мерси предварително!
a) V = S/t = 400/40 = 10m/s
б) t = S/V = (10km.1000m) / (10m/s) = 1000s
Тези се решават директно по формулата. Трябва ти в случая S=v.t. Ако знаеш формулата, забелязваш, че имаш 2 от нещата, а ти липсва третото, което търсиш.
За нелинейни уравнения понякога не е толкова очевидно и трябва да видиш връзката, но пак всичко опира до математическото моделиране. Математиката ще ти помогне в това отношение. Просто неизвестните ще почнат да носят имената на величините. Или поне мислено си разделяй математическата от физичната част. Вади си изводите от физичната част от условието, ползвай ги да си изградиш математическия модел и тогава задачата се превръща в сметки.
Последно редактирано от Chacho : 05-27-2013 на 14:07
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Сега видях, че си писал. Еми, на Наков книжката не е лоша. В сайта на телерик можеш да намериш.
Иначе Programming C# изглежда добре, но не съм я чел. То за синтаксиса която и да е книга ще свърши работа. За ООП, алгоритми, design patterns, конвенции, практики, т.н., по-добре си търси отделно четиво, което не е насочено към конкретен език. Аз затова препоръчвам С++ и С, щото масово материалите по другите теми са илюстрирани на него. А от С/С++ до С# скокът е минимален.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Мерси много!
Още една задача не разбирам:
Кола се движи по праволинеен път със скорост 20m/s за 50s и със скорост 30m/s за следващите 100s
(а) Колко е преместването на колата за времевото разстояние от 150s?
(б) Каква е средната скорост за km/h?
Последно редактирано от Obey : 05-27-2013 на 14:32
a) Колата ти се движи с една скорост за определено време. После се движи с друга скорост за друго време. Пита се колко път е изминала общо. Ако намериш дължината на пътят в първият участък, а после намериш дължината на пътя във втория участък, то като ги събереш, ще получиш целият път. Трябва ти само формулата S=v.t да я приложиш два пъти.
б) Първо, намери си средната скорост за целият път в метри/секунда. Това става, като вземеш целият път и го разделиш на цялото време. Тоест, отговорът от подточка а), разделен на 150.
Как превръщаме от метър/секунда в км/час? 1м=0,001км. 1секунда = 1/60мин = 1/60.60часа = 1/3600часа.
1м/1сек = (0,001км)/(1/3600часа) = (1/1000)км/(1/3600)часа = (3600/1000)км/часа = 3,6км/час
Тоест, 1м/с = 3,6км/ч
20м/с = 20.3,6км/ч = 72км/ч.
Ето така можеш да ги преобразуваш.
Написах ти само насоки, щото по-горе искаше да ти ги обясним и останах с впечатлението, че искаш да ги разбереш нещата. Ако ти трябват пълни решения, ще ти ги напиша. Ако ти трябват още насоки, кажи къде си забила.
Ако може да ми обясниш някак закона на Архимед т.е Плаваемост
И ето една задача:
Значи, дава ни едно тяло и според динамометъра, който е в течност ни показва 14N, а извън течността ни показва 16N, да изчислите плаваемостта.
- Плаваемостта е 2N, мисля..
Да изчислите обема на тялото ако плътността на течността е 1000 kg/m3(m на трета). Дава ни g=10m/s2(s на втора)
една елементарна от днес по физика на изпита в СУ, не помня кво беше условието, но:
някво тяло падаше от височина 5,4м. да се намери скоростта. земното ускорение е 10 m/s^2
h=5,4m
g=10m/s^2
V=?
Здравейте! Бихте ли ми помогнали с една от следните задачи, а ако можете и имате възможност с всички. Благодаря предварително. Ето и задачите:
зад. 1
Определете дължината на вълната на погълнатият фотон при преход на електрон във водороден атом между две състояния с разлика в енергиите 3,33 еV. (Планковата константа е 6,63.10^34 J.s, скоростта на светлината във вакум е 300 000km/s, 1еV= 1,6.10^-19 J.)
зад. 2
Пресметнете дължината на вълната на втората линия от серията на Брякет. (R=1,097.10^7 m-1 (-1 е като степен))
зад. 3
Може ли фотон с честота 432,09.10^12 Hz да предизвика стимулирано излъчване на вълна с дължина 694,3 nm? Обосновете се.
Благодаря предварително!
Здравейте,много бих се радвала ако успеете да помогнете поне с част от задачите,които ме затрудняват.
http://elearning-phys.uni-sofia.bg/~...BZ-01-M-01.pdf