Какво може да ни помогне да се избавим от проблема?
Бавното хранене и внимателно дъвчене на храната предотвратява поглъщането на въздух и частично на натрупването му в стомаха.
Въведете в менюто си продукти, които подпомагат усвояването на храната и функциите на червата. Такива са натуралното българско кисело мляко и другите кисели млека, съдържащи полезните бифидо- и лактобактерии.
В тази група обаче не попадат прясното мляко и останалите млечни произведения, които напротив заради наличието на лактоза могат да доведат до отделяне на газове в червата.
Избягвайте продукти, които съдържат газове. Консумацията на бира, газирани напитки, няма как да не е свързана и с подуване на корема.
Има храни, при чието усвояване, се отделят повече газове. Такива са зелето, карфиолът, броколите, варивата и др.
Питали ли сте се защо в националната ни кухня – а и не само нашата – толкова често присъства чесънът като подправка? Чесънът, всъщност, подпомага храносмилателните процеси и ограничава образуването на газове в червата.
Подобен ефект имат и някои подправки като комбинацията от черен пипер и кориандър, прибавени по време на готвенето на ястията.